De Leie (Nederlands: Leie, Frans: Lys) is e riviere in België en Vrankryk. De Leie begunt in 't noordn van Vrankryk, in Lisbourg, en lopt ton noa België en endigt in Gent in de Schelde.

Tracé van de Leie

bewerkn

Van Ermentiers toe Mêende vormt de Leie over 24 kilomeitrs de grenze tussn België en Vrankryk. De Leiestreke et nu voerol toeristische troevn, woa dat in 't verleedn surtout economisch wos. De Leie komt were belangryker omdat er ne nieuwe deursteek gepland es tot diepe in Vrankryk, dat er verschillige Leietracés gerecht, erleid en verdiept zyn, de rivierscheepn langst om grôter meugn zyne en dat riviertransport were ipgewoardeerd wordt voe ecologische redens en verminderde wegbelastienge.

De goudne riviere by de vlaskwêek

bewerkn

Tot in de joarn 1960 wast'er styf veel kwêek van vlas langst de bôorden van de Leie. Da was omdat er letter kalk en yzer in de Leie zit en doadeure de Leie ideoal wa vo da vlas te rôotn. Precies deur da proces kreeg de Leie een goudachtig kleurtjen en kreeg et, den tebinst historischen, bynoame: "The golden river". In Kortryk es ter en "Gouden Rivierloane en -wyk".

Ofbeeldiengn

bewerkn