Rogier van der Weyden: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
TXiKiBoT (discuusjeblad | bydroagn)
k robot Erbij: ar, cs, da, eu, gl, ro, th
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
[[Ofbeeldienge:Rogier van der Weyden 014.jpg|thumb|<center>D'nDen illignIllign Lukas tekent Onze-Lieve-Vrouwe deur(1434), RogierMuseum vanof derFine WeydenArts, Boston]]
'''Rogier van der Weyden''' ([[Doornik]], ca. [[1399]] - [[Brussel]], [[18 juni]] [[1464]]) was ’ne kunstschilder van ’t begun van de 15e eeuwe.
Je was éénêen van de grondleggersgroundleggers van de Vlamsche Primitievn en de rechtstreeksn voortzetter van de styl van de [[Meester van Flémalle]] (Robert Campin).
 
==Zyn leevn==
J’isRogier van der Weyden is round 1399 in Doornik geboorn asols Roger de la Pasture en je werkte van 1427 tout 1432 in ’t atelier van Robert Campin.
 
Round 1435 èt weundeg'n emt gevestigdie in Brussel woa dat 'n angesteld was asols officieel stadsschilder.
Je vervlamste doa z’n noame tout Rogier van der Weyden. Je kreeg ook updrachtnipdrachtn van burgerlikke en kerkelikke instellingn en van ’t Bourgondisch ofhof.
J’is in 1464 gestorvn in Brussel.
 
==Zyn werk==
Olgauwe liet y'n em beïnvloedn deur [[Jan van Eyck]]. Dat is te zien in e't vroeg werk: ''D'nDen illign Lukas tekent Onze-Lieve-Vrouwe'' van 1434 (Museum of Fine Arts in Boston), woavan dat er ’ne perfecte kopie van ’t ende van de 15e eeuwe te zien is in ‘t [[Groeningemuseum]] van [[Brugge]] angt. Je

Van der Weyden liet em vo ’t landschap en ’t interieur inspireern deur ’t paneel van van Eyck uut dezelfste periode:de ''Madonna me kanselier Rolin'' (Muséevan du Louvrevan Eyck, Parysuut -ofbeeldingedezelfste zie [[Vlamsche Primitievn]])periode. MoaMo de personages illustreern z’n persoonlikkn expressievn styl.
 
Jan van Eyck adaad de materiële weireld en de nateure ontdektountdekt, moa mo z’n personages zien d’r innerlik ounbewoogn uut. Van der Weyden ètpakte dien andacht vo de ruumtelikke omgevinge overgenoomn moa j’echtteover, meer belang anmo d’emotionele uutstroalinge van de menselikke figeurn woarn by em belangryker. Z’n personages zyn expressief en moakn soepele geboarn.
 
Rogier van der Weyden is beroemd vorvo e reeksez'n altoarstikkn die upip ’ne dramoatische maniere ’t ofzien van Christus weregeevn en je beïnvloedde me zyn styl de kunst van de Lêge Landn en ook d'r buutn.
 
Êen van z'n belangryke leerlingn was [[Hans Memling]].
 
<gallery caption ="Gallerye">
Rogier van der Weyden is beroemd vor e reekse altoarstikkn die up ’n dramoatische maniere ’t ofzien van Christus weregeevn.
Ofbeeldienge:Philip the good.jpg|[[Filips den Goein]]
Dien emotioneeln sacroaln styl èt de kunst van de Lege Landn en ook doa buutn enorm beïnvloed. Een van z'n belangryke leerlingn was [[Hans Memling]].
Ofbeeldienge:Isabella of portugal.jpg|[[Isabella van Portugal (1397-1471)|Isabella van Portugal)]]
Ofbeeldienge:Charles the Bold 1460.jpg|[[Karel den Stoutn]]
Ofbeeldienge:Rogier van der Weyden 025.jpg|Anton van Bourgondië, bastoardzeune van Filips den Goein
</gallery>
 
{{Commonscat|Rogier van der Weyden}}