Oud Sint-Jan: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
[[Ofbeeldienge:Sint_jan.jpg|thumb|Zykant van 't Oud Sint-Jan]]
't '''Oud Sint-Jan''', [[Brugge]], an d’n overkant van de [[Onze-Lieve-Vrouwekerke (Brugge)|Onze-Lieve-Vrouwekerke]], is een van de grotste domeinn binn de stad. ’t Ospitoal wierd gesticht in de 12e eeuwe en is een van de oudste in Europa. ’t Oudste deel zyn de zieknzoaln van de 13e en 14e eeuwe, by de kapelle. Binst de middeleeuwn loagn de ziekn by de kapelle want under zielzoaligeid was belangryker of geneezn.
't '''Oud Sint-Jan''' van [[Brugge]], an den overkant van d'[[Onze-Lieve-Vrouwekerke (Brugge)|Onze-Lieve-Vrouwekerke]], is êen van de grotste domeinn in de binnstad.
 
't '''Oud Sint-Jan''', [[Brugge]], an d’n overkant van de [[Onze-Lieve-Vrouwekerke (Brugge)|Onze-Lieve-Vrouwekerke]], is een van de grotste domeinn binn de stad. ’t OspitoalHospitoal wierd gesticht in de 12e eeuwe en is eenêen van de d'oudste in Europa. ’t Oudste deeldêel zyn de zieknzoaln van de 13e en 14e eeuwe, by de kapelle. Binst de middeleeuwn loagn de ziekn by de kapelle want under zielzoaligeid was belangryker of geneezn.
De kapelle wordt nu gebruukt ols museum: ''Memling in Sint-Jan''. D’r zyn zes meesterwerkn te zien van [[Hans Memling]], een van de [[Vlamsche Primitievn]], w.o. ’t weireldberoemd reliekschryn van d’illige Ursula en ook ’t groot altoarstik: ''t Mystieke Huwelijk van de Heilige Catharina'', mè de twi patroonillign van ’t ospitoal: Johannes d’n Doper en Johannes d’n Evangelist. ’t Ospitoalembleem is ’n lammetje en ‘n gifbeker, de typische attribuutn van de twi illign.
 
De kapelle wordt nu gebruukt ols museum: ''Memling in Sint-Jan''., D’rwoa zyndan d'r zes meesterwerknmêesterwerkn te zien zyn van [[Hans Memling]], een van de [[Vlamsche Primitievn]], w.o. ’t weireldberoemd reliekschryn van d’illiged’Illige Ursula en ook ’t grootgrôot altoarstik: ''tDe Mystieke Huwelijktrouw van de Heiliged'Illige Catharina'', me de twi patroonillign van ’t ospitoalhospitoal: Johannes d’nden Doper en Johannes d’nden Evangelist. ’t OspitoalembleemHospitoalembleem is ’ne lammetje en ‘ne gifbeker, de typische attribuutn van de twi illign.
 
'n Ander interessant ounderdeelounderdêel van ’t ospitoalhospitoal is d' ''Oude Apotheke'' (17e eeuwe). ’t Museum toogt de geschiedenisse van ’t gastuus en de zieknzorg van tonin den tyd.
 
'n Ander interessant ounderdeel van ’t ospitoal is d' ''Oude Apotheke'' (17e eeuwe). ’t Museum toogt de geschiedenisse van ’t gastuus en de zieknzorg van ton.
==Geschiedenisse==
D’eeste ospitoalnhospitoaln in West-Europa kwoamn d’r in de vroege Middeleeuwn. ’n OspitoalHospitoal was gin echt zieknuus mor ’ne gastuusgasthuus, een'n ipvanguusipvanghuus woa dan d’oarme menschn en ziekn ounderdak, eetn en verzorginge kostn krygn. Ook pelgrims en reizigers woarn welkom. Ollene menschn me besmettelikke ziektes mochtn nie binn.

Zo’n instellinge was verboundn met ’ne klooster, want kloosterlingn mostn volgns de regel van Benedictus barmertig''barmhertig'' en gastvry zyn. D’r was gin dokteur, mo wel ’ne paster want ’t domein was ’ne zelfstandige parochie.

Ols remedie wierdngebruuktn ze geneeskrachtige kruudn toegediend.

In de 17e eeuwe kwamt er ’ne bitje verbeteringe. D’rZe wierdkrêegn meermêer andacht besteed anvor anatomie, observoatieobservoasje en hygiëne. Ambachtelik gevormde ''chirurgyns'' of ''heelmeesters'' meesterdn de ziekn. Z’ieldn doarby rekeninge me de stand van de sterrn en planeetn en bekeeknbekêekn d’nden almanak, woarip dan de geschikte doagn vo specifieke ingreepn stoundn. De barbiers voerdn oaderloatingn uut en sneen ’t oarhoar en de boardn.

Chirurgyns en barbiers woarn verenigdverênigd in de Sint-Cosmas- en Damianusbroederschap. ’t Was mor achter de Fransche RevolutieRevoluusje dan de gildn en broederschappn verdweenn. Van 1835 voors organiseerdn olleneollêne nog d’universiteitn geneeskundestudies en begost de medische weetnschap voruutgangvoruut te boekngoan.
 
[[Categorie:Brugge]]
[[Categorie:Museum]]
 
[[nl:Oud Sint-Janshospitaal]]