Woaterholle: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
[[Ofbeeldienge:Brugge - Waterhalle schilderij 17de eeuw.jpg|thumb|De Woaterolle. Detail uut 't schilderye ''De zeven wonderen van Brugge'' (ca.1560) deur Pieter Claeissens den Oudern ([[Bagynof (Brugge)|Bagynof]])]]
'''De Woaterolle''' (AN: Waterhalle) (1285-1787) was e middeleeuws gebouw in [[Brugge]], die boovn de riviere ''de Reie'' gebouwd was ip de [[Grôte Markt (Brugge)|Markt]], tusschn de Philipstockstroate en de Breidelstroate.
 
In de [[Gotiek|Gotische]] overdekte Woaterolle, die uniek was in de [[Nederlandn]], kostn klêne bôotn die van Damme kwoamn under marchandise loadn en lossn.
 
In 1787 wierd ‘t gebouw ofgebrookn. D’r zyn nog twi piloarn van te zien in den Arentshof[[Arentsof]], den hof van ’t [[Arentsuus]], tusschn ‘t [[Groeningemuseum]] en via ‘t [[Bonifaciusbrugge|Bonifaciusbrugsje]] ‘t [[Gruuthusemuseum]].
 
Nu wordt den ôostkant van de markt gedomineerd deur ‘t neo-gotisch Provinciaal Hof.
Regel 35:
*[[Pieter Pourbus]] 1551 ols detail van 't portret van Jan Eyewerve (Brugge, Groeningemuseum)
 
In 1290 wierd de kroane verplatst no de koaie anvan de kroanreie dichte by de Sint-Jansbrugge (nu de [[Jan van Eyck]] platse), vo platse te moakn vo den bouw van de Woaterolle. ‘t Tolhuus, stoundwoa dan de bôotn mostn betoaln vo dan ze vôort mochtn voarn no de Woaterolle, stoat doar ook. en d’rD’r round kwoamn veel buutnlandsche commercantn van de Hanze, Duutsers die Ôosterliengn genoemd wierdn en, Spanjoardn en Italioannandere nationaliteitn under vestign. De noamn Spanjoardstroate en Ôosterliengnplatse erinnern nog an dien tyd.
 
In de 15e eeuwe kostn de grôte scheepn mo tout Sluus mi voarn deur de verzandienge van ‘t Zwin en wierd Sluus de vôorhoave van Brugge.
Regel 49:
 
Den ôostkant van de markt wordt nu gedomineerd deur ’t middnstik, ’t Provinciaal Hof (1887-1890) in witte stêen. ’t Is de zetel van de provincieroad van [[West-Vloandern]] me surtout ‘n officiële en representatieve functie en ’t wordt soms gebruukt vor exposities. Reks d’r neffest stoat de Post (1910-1914). ’t Gebouw is soberder mo ’t gift e warmn indruk deur de rooie bakstêen.
’t Gebouw links van ’t Provinciaal Hof in arduun, wierd in de joarn 1920-1921loater angebouwdgebouwd. ’t Was bedoeld ols residentie vo de gouverneur, mo ’t is nôoit vo die functie gebruukt gewist. D’r zyn nu verschillige openboare besteurn in oundergebrocht.
By de groafwerkn round 1910 vo dien bouw, ip den hoek van de markt en de Philipstockstroate, en ze de piloarn van de Woaterolle gevoundn, die nu in den Arentshof stoan.
 
[[Categorie:Brugge]]