Burg (Brugge): verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 13:
 
Brugge groeide round de burcht van de groavn van Vloandern. ’t Was in dien tyd groafelik gebied en dus under privébezit.
 
Ze lietn e Stêen, (e versterkienge me gevang) bouwn, e burchtkapelle, e ghiselhuus (woa dan ze menschn gegyzeld ieldn en êest gevang), e Loove (’t groafelik uus en loater ’t baljuwuus).
’t Oorsprounkelik outn uus van Boudewyn I wierd deur z’n ipvolgers vervangn deur e stêenn gebouw, da verschillige kêern verbouwd gewist is. Ip de plekke van de Loove kwam loater ‘t Landuus van ‘t [[Brugse Vrye]], woavan da de Gotische achtergevel langs de Reie bewoard gebleevn is. In 1722 kwam ‘t Oud Gerechtsof ip die plekke.
 
Round 944 liet groaf van Vloandern Arnulf I de [[Sint-Donaaskathedroale|Sint-Donaaskerke]] bouwn no ’t model van de Paltskapelle van [[Karel den Grôotn]] in Aakn. De kerke eet 'n belangryke rolle gespild in Brugge, mor is in 1800 ofgebrookn deur de Fransche en nie mir erbouwd.
[[Ofbeeldienge:Burg in Brugge - België.jpg|thumb|De Burg in 1672 deur Jan Baptist van Meunincxhove. Links stoat de [[Sint-Donaaskathedroale]] nog en in ’t middn ’t landuus van 't [[Brugse Vrye]]. In 1722 kwam 't Oud Gerechtsof in de plekke]]
 
’t Enigste dat er nog an erinnert zyn de groundvestn, ountdekt deur archeologische ipgroaviengn in 1955 en binst de groafwerkn vo den bouw van ‘t nieuw hotel in 1988. Z’en ôok ’n dêel van ‘t kôor van de kathedroale blôot geleid. De restantn van de kathedroale zyn g’integreerd in de kelderverdiepienge van ’t Crowne Plaza Burghotel en kunn groatis bezocht wordn.
 
De Burg groeide tegoare me de markt uut tout ‘t erte van Brugge.
De groavn lietn ôok nog e burchtkapelle bouwn, e gevang en e ghiseluus (woa dan ze menschn gegyzeld ieldn). ’t Gevang en ’t ghiseluus stoundn ip de plekke woa da nu ’t staduus stoat. Ze bouwdn ôok de Loove, ’t groafelik uus en loater ’t baljuwuus, ip de plekke van ’t oud gerechtsgebouw. ’t Oorsprounkelik outn uus van Boudewyn I wierd deur z’n ipvolgers vervangn deur e stêenn gebouw, da verschillige kêern verbouwd gewist is.
 
In 1240 wierd ‘t eeste ollegebouw met ‘n houtn torre gebouwd an de zuudkant van de markt. Mor in 1280 wierd ‘t gebouw vernield deur e brand en mostn ze ‘t erbouwn.
D’r gingn veel documentn verloorn in die brand en ze mostn e nieuwe plekke zoekn. Ze krêegn ‘t ghiselhuus van de groaf, die van de 13e eeuwe minder en minder ip de Burg verblêef. Azo veruusde ‘t stadsbesteur no de Burg, die van e groafelik nor e stedelik centrum evolueerde. De brand van d’olletorre in 1280 is d’anleidienge gewist dan ze in 1376 ‘t staduus gebouwd en ip de plekke van ‘t ghiselhuus.
==D’Illig-Bloedbasiliek==
{{wrapper}}
Regel 44 ⟶ 48:
 
==’t Oud Gerechtsof==
Links neffest d’Oude Griffie stoat ’t oud gerechtsof. ’t Wierd gebouwd in 1722-27 ip de plekke van ’t vroeger landuus van ’t [[Brugse Vrye]] (1520-25), dat ip de groundvestn van ’t verdweenn groafelik paleis de Loove gebouwd was. Nu zyn de stadsdienstn d'r in oundergebrocht.
 
==De Prôosdye==