Woaterholle: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Regel 19:
 
In de 13e eeuwe wierd d’r beslist van dichte by 't eeste ollegebouw van 1240, die ’n houtn torre aad en ofbrandde in 1280, 'n overdekte Woaterolle over de reie te bouwn, woa dan de bôotn kostn binn voarn. Azo kostn ze loadn en lossn in ’t droge en boovn kost de marchandise gestockeerd wordn.
 
De loaknindustrie was de belangrykste inkomste. Z’aan d’invoer van Iengelsche wulle nôdig vor under Vlams loakn te moakn, e stoffe van oogstoande kwaliteit, die vanuut Brugge over hêel Europa uutgevoerd wierd.
 
Bôotn met Iengelsche wulle, Spoans fruut, Baltisch groan, bier uut Hamburg en Bremen, wyn uut de streke van Bordeaux, brokoat uut Venetië, Ôosterse zyde en kruudn lik peper, kanêel en gember, voern Brugge binn en vertrokkn were me luxueus Vlams loakn en andere productn lik Brugsche kousn, e sôorte van wulln collants.
Regel 35 ⟶ 33:
*[[Pieter Pourbus]] 1551 ols detail van 't portret van Jan Eyewerve (Brugge, Groeningemuseum)
 
In 1290 wierdveruusdn ze de kroane verplatstvo noplatse te moakn vo den bouw van de Woaterolle. De kroane stound nu an de koaie van de kroanreie dichtean byde kroanplatse, nie verre van de Sint-Jansbrugge (nu de [[Jan van Eyck]] platse), vowoa platseda tede moaknreie voton dennog bouwdeure vanliep deen Woaterolle.woa da ‘t Tolhuus, woastoat. danDoa mostn de bôotn mostnêest betoaln vo dan ze vôort mochtn voarn no de Woaterolle, stoat doar ook. D’r round kwoamn veel buutnlandsche commercantn van de Hanze, Duutsers die Ôosterliengn genoemd wierdn, Spanjoardn en andere nationaliteitn under vestign. De noamn Spanjoardstroate en Ôosterliengnplatse erinnern nog an dien tyd.
 
Met de kroane wierd an de kroanplatse olles gelost wa dat in voatn vervoerd wierd, lik wyn en olie. D'r zyn nu nog ossan veel oude wynkelders round die platse.
 
In de 15e eeuwe kostn de grôte scheepn mo tout Sluus mi voarn deur de verzandienge van ‘t Zwin en wierd Sluus de vôorhoave van Brugge.
Regel 42:
 
Omda de Woaterolle eur oorsprounkelikke functie verloorn aad en in slichte stoat was, besliste de centroale overeid van Brussel in 1787 vo ‘t gebouw of te breekn.
 
==Achter 1787==
[[Ofbeeldienge:Brugge - Provinciaal hof voor 1878.jpg|thumb|Links 't Provinciaal Hof vo de brand in 1878]]