Burg (Brugge): verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 7:
Je zound [[Boudewyn I van Vloandern|Boudewyn met den Yzern Oarm]] no de Vloanderngouwe (Latyn: Pagus Flandrensis), de streke round Brugge en de kust tusschn den [[Yzer]] en ‘t [[Zwin]] met de stadjes [[Toeroet|Tourhout]], [[Gistel]] en [[Oudnburg]], omdat er doa vele geplunderd wierd deur de [[Vikings]].
 
Uut de Vloanderngouwe groeide ‘t [[Groafschap Vloandern]], woavan daen Boudewyn Imet den Yzern Oarm was den eestn [[groaf wasvan Vloandern]].
 
Brugge dêed ol van in de 8e en de 9e eeuwe commerce me Scandinavië. Oorsprounkelik was de noame van Brugge Rugja, d’eeste noame van de riviere de Reie. De noame Rugja evolueerde ounder invloed van ’t Oudnoors. Under woord ''bryggja'' vo landiengsplatse of anlegkoaie wierd gecontamineerd tout Bruggia.
De Vikings droungn met under snekkn me drakarkoppn zo verre meugelik ’t land binn.
De noame gelykt ip ''Bryggen'', d’hoave van Bergen in Noorwegen, die lik Brugge e belangryke stad van de [[Hanze]] was van de 11e eeuwe.
Ze kostn met under bootn langs de zeeoarm ’t [[Zwin]] en de riviere de Reie, (woa dat de noame van de reitjes van komt) tout in Brugge voarn, wa dat in dien tyd (vó de [[Duunkerke III#Stormvloed van 1134|stormvloed van 1134]]) ollene meugelik was met oog woater. Ze noemdn die platse ''Bryghia'', wat dat Oudnoors is vor ''anlegplatse''. Vo de Vikings teegn t'oudn liet Boudewyn met den Yzern Oarm round 864 e versterktn burcht bouwn ip de plekke woa da nu de Burg is.
De noame Bruggia stoat ip [[Karoliengers|Karolingische]] muntn van 864-875, die te zien zyn in ‘t [[Gruuthusemuseum]].
 
Spytig genoeg blêef ’t nie ollêne by commerce doen. De Vikings kwoamn langs de riviern ’t binnland in en plunderdn olles dan ze teegn kwoamn.
 
Boudewyn met den Yzern Oarm liet round 864 e versterktn burcht bouwn ip de plekke woa da nu de Burg is en kost z’azo teegnoudn.
 
Brugge groeide round de burcht van de groavn van Vloandern. ’t Was in dien tyd groafelik gebied en dus under privébezit.
 
Ze lietn e Stêen, (e versterkienge me gevang) bouwn, e burchtkapelle, e ghiselhuus (woa dan ze menschn gegyzeld ieldn en êest gevang), en e Loove (’t groafelik uus en loater ’t baljuwuus). Ip de plekke van de Loove kwam loater ‘t Landuus van ‘t [[Brugse Vrye]], woavan da de Gotischn achtergevel langs de Reie bewoard gebleevn is. In 1722 kwam ‘t Oud Gerechtsof ip die plekke.
’t Oorsprounkelik outn uus van Boudewyn I wierd deur z’n ipvolgers vervangn deur e stêenn gebouw, die verschillige kêern verbouwd gewist is. Ip de plekke van de Loove kwam loater ‘t Landuus van ‘t [[Brugse Vrye]], woavan da de Gotischn achtergevel langs de Reie bewoard gebleevn is. In 1722 kwam ‘t Oud Gerechtsof ip die plekke.
 
Round 944 liet groaf van Vloandern Arnulf I de [[Sint-Donaaskathedroale|Sint-Donaaskerke]] bouwn no ’t model van de Paltskapelle van [[Karel den Grôotn]] in Aakn. De kerke eet 'n belangryke rolle gespild in Brugge, mor is in 1800 ofgebrookn deur de Fransche en nie mir erbouwd.