Karel den Goein: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 39:
==D’êeste stadsomwallienge van Brugge==
Ip 7 moarte 1127 e [[Gervaas Van Praet]] den ipstand teegn d'Erembalds in gank gestookn.
De Sint-Donaaskerke is ton zwoar beschoadigd gewist in da gevecht. In e paniekreactie versterktegnversterktn de Bruggeliengn under stad me grachtn en poalwerk. Ze maktn gebruuk van de bestoande woaterloopn vo vele groafwerk te bespoarn.
 
Da was d’êeste versterkte stadsomwallienge, die tegoare viel met de rinkrienk van de binnreien, die nog ossan bestoat: in ‘t nôordn d’Augustynnreie en de Goudn-Handreie, van ’t oostn no ’t zuudn de Sint-Annareie, de Groene reie en den Dyver, in ’t westn de nu overdekte Smeednreie (ounder ’t Zand) en de Speelmansreie.
 
In de volgnde joarn is d’omwallienge vôort uutgebouwd en verstevigd. D’r bestoa nog e restant van in ’n hofmeur in de Pottnmoakersstroate.
D’r woarn zes stadspôortn, woavan dat er nietnd mer over bluuft. In ’n hofmeur van ’n huus in de [[Pieter Pourbus]]stroate stoat er nog e restant van e torre, die dudelik zichtboar is vanuut de Pottenmakersstroate. En in ’t Blind-Ezelstratje an de [[Burg (Brugge)|Burg]] angt er ’n ipschrift me ''Hier was ’t de Zuydpoort''. De Mariapôorte stound an ‘t [[Oud Sint-Jan]], rechtover d'[[Onze-Lieve-Vrouwekerke (Brugge)|Onze-Lieve-Vrouwekerke]].
 
==D’ipvolgienge==