Karel den Goein: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 19:
In 1111 stierf groaf Robrecht II. Z’n zeune Boudewyn VII, bygenoamd ''Hapkin'' of ''met de Byle'', volgdeg' em ip. Karel van Denemarkn, z’n kozyn, die ouder was, was z’n belangrykstn adviseur.
 
In september 1118 gerakte Boudewyn VII gewound in de Slag van Bures-en-Bray in de Normandische oorloge. Je vocht an de kant van z’n lêenhere Lodewyk VI, keunink van [[Frankryk]], teegn Hendrik I, keunink van [[IngelandIengeland]]. J’a gin jounges en vô z’n dôod kôost ‘n Karel van Denemarkn ols ipvolger.
 
In juni 1119 was Karel den Goein de volgendn Groaf van Vloandern. E joar of twêe d’r vôorn wast ’n getrouwd me Margaretha van Clermont, dochter van Reinoud II.
 
In dien tyd bestound de soamnlevienge uut verschillige standn: den oadel, de geestelikeid, ryke burgers, vrye boern, horigen (olfvryen) en lyfeigenen (sloavn).
*den oadel
*de geestelikeid
*ryke burgers, vrye boern, horigen (olfvryen) en lyfeigenen (sloavn)
 
In Brugge aad er e familie van horigen, de [[Erembalds]], ofkomstig van Veurne, under weetn ip te werkn. De zeune van Erembald van Veurne, Bertulf, wierd in 1089 ols prôost van de [[Sint-Donaaskathedroale|Sint-Donaaskerke]] in [[Brugge]] angesteld. Drie joar loater makteg't ie dêel uut van ‘t doageliks besteur en je zette z’n familie ip de machtigste posities van ‘t [[Groafschap Vloandern]].
Regel 41 ⟶ 38:
De Sint-Donaaskerke is ton zwoar beschoadigd gewist in da gevecht. In e paniekreactie versterktn de Bruggeliengn under stad me grachtn en poalwerk. Ze maktn gebruuk van de bestoande woaterloopn vo vele groafwerk te bespoarn.
 
Da was d’êeste versterkte stadsomwallienge, die tegoare viel met de rienk van de binnreien, die nog ossan bestoat: in ‘t nôordn d’Augustynnreie en de Goudn-Handreie, van ’t oostn no ’t zuudn de Sint-Annareie, de Groene reie en den Dyver, in ’t westn de Kapucynnreie, de nu overdekte Smeednreie (ounder ’t Zand) en de Speelmansreie.
 
In de volgnde joarn is d’omwallienge vôort uutgebouwd en verstevigd. D’r woarn zes stadspôortn, woavan dat er nietnd mer over bluuft. In ’n‘n hofmeur van ’n‘t huus in de [[Pieter Pourbus]]stroate nr. 3 stoat er nog e restant, van’n eolfrounde torre,versterkiengstorre die dudelik zichtboar is vanuut de Pottenmakersstroate. EnD’r zyn ook nog meurrestn an de Moerstroate en de Meulenbrugge, en in ’t Blind-Ezelstratje an de [[Burg (Brugge)|Burg]] angt er ’n ipschrift me ''Hier was ’t de Zuydpoort''. De Mariapôorte stound an ‘t [[Oud Sint-Jan]], rechtover d'[[Onze-Lieve-Vrouwekerke (Brugge)|Onze-Lieve-Vrouwekerke]].
In de volgnde joarn is d’omwallienge vôort uutgebouwd en verstevigd.
D’r woarn zes stadspôortn, woavan dat er nietnd mer over bluuft. In ’n hofmeur van ’n huus in de [[Pieter Pourbus]]stroate stoat er nog e restant van e torre, die dudelik zichtboar is vanuut de Pottenmakersstroate. En in ’t Blind-Ezelstratje an de [[Burg (Brugge)|Burg]] angt er ’n ipschrift me ''Hier was ’t de Zuydpoort''. De Mariapôorte stound an ‘t [[Oud Sint-Jan]], rechtover d'[[Onze-Lieve-Vrouwekerke (Brugge)|Onze-Lieve-Vrouwekerke]].
 
==D’ipvolgienge==
De keunink van Frankryk profiteerde van de crisis in Vloandern deur de Normandiër Willem Clito, ‘n achterklêenzeune van [[Boudewyn V van Vloandern]] te kiezn ols ipvolger. Den 23sten moarte volgde Willem Clito Karel den Goein ip, mo de Bruggeliengn verzettegn under teegn em deur z’n anti-IngelschnIengelschn politiek. Economisch kwoamn Vloandern en IngelandIengeland goed overêen, omdat de Vlamsche loaknindustrie IngelscheIengelsche wulle verwerkte.
 
De regerienge van Willem Clito deurde mor e joar. Ip 27 juli 1128 ist ’n gesneuveld in [[Aalst]] en Diederik van den Elzas, klêenzeune van Robrecht den Fries, volgdeg' em ip. Ie aad de steun gekreegn van de Vlamsche steedn.
Regel 59 ⟶ 55:
De môord ip Karel den Goein wordt ôok beschreevn in den historischn romang ''Zonsverduistering boven Brugge'', (Davidsfonds) van Vic de Donder, gebaseerd ip ‘t verslag van Galbert.
 
==KunstZyn reliekschryn en portret in de Sint-Salvatorskathedroale==
In 1782 en ze in ‘t reliekschryn bêenders en z’n portret gevoundn en in 1804 an Sint-Salvators gegeevn. De gouache ip papier zou van de 15e êeuwe zyn. Van boovn stoat er: Le bon conte de Flandre. Je stoat in profiel in buste, geklid in ’t rôod en je droagt e poaternoster round z’n nekke.