Romoanschn styl: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k +cat
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
[[Ofbeeldienge:Tournai JPG001.jpg|thumb|Onze-Lieve-Vrouwekathedroale van [[Doornik]] (12ste eeuwe)]]
De '''Romoanschnromoanschn styl''' is de benoamienge van de kunstvormn in Europa van ca. 900 tout ca.1150. Den term wordt surtout gebruukt vo d’architecteure van kerkgebouwn, klôosters en burchtn. Vo die periode woarn de kerkn en gebouwn mêer van hout gemakt, omdat de Germoann olf-sedentair woarn en dus minder belang en tyd stoakn in bouwn.
 
==Den term==
Eest wierdn de termn ''vôor-gotisch, Byzantyns en roundboognstyl'' gebruukt, mor in 1820 begost de Franschn kunsthistoricus Charles de Gerville den term ''romoans'' te gebruukn, omdat ’n vound da ’t styf gelêek ip d’architecteure van ’t oude [[Rome]]. Moar in feite komt de styl vôort uut de Karolingischnkarolingischn styl, die de [[Romeinn|Romeinsche]] architecteure were ountdekt aad en vôort evolueerde noa de Romoanschnromoanschn styl. De Karolingischnkarolingischn styl, die begost ounder [[Karel den Grootn]], wordt ôok de Karolingischekarolingische renaissance genoemd.
 
==Kenmerkn==
Kenmerkn van de romoanschn styl zyn:
Kenmerkn van de Romoanschn styl zyn de dikke meurn en zwoare zuuln, de roundboogn boovn de klêne roamn en de decoroaties mè meurschilderiengn of fresco’s en rounde vormn. De meurn droegn ’t grotste dêel van ’t gewicht van ’t gebouw. Doadeure woarn grôte roamn nie meugelik en is ’t ossan dounker en koud in Romoansche gebouwn.
*klene gebouwn mè dikke meurn en zwoare [[steunbeir]]n
*zwoare zuuln
*[[roundboge|roundboogn]] boovn de klêne roamn
*decoratieve elementn an den buutnkant: [[dwerggalery]]en, [[liseen]]n, [[lombardische band]]n
*dikkers ne forsn [[westbouw]]
*'t gebruuk van [[klokknmeur]]n
*decoroaties mè meurschilderiengn of [[fresco]]’s
*rounde vormn
 
Kenmerkn van de Romoanschn styl zyn de dikke meurn en zwoare zuuln, de roundboogn boovn de klêne roamn en de decoroaties mè meurschilderiengn of fresco’s en rounde vormn. De meurn droegn ’t grotste dêel van ’t gewicht van ’t gebouw. Doadeure woarn grôte roamn nie meugelik en is ’t ossan dounker en koud in Romoanscheromoansche gebouwn.
De Romoansche kerkn woarn vrêe symmetrisch, ’t groundplang in de vorm van e kruus en ’t kôor was ossan noa ‘t ôostn gericht, ’t illig land Palestina. Boovn de portoaln stoundn d’r veel beeldouwwerkn. Die beeldouwwerkn en ôok de fresco’s beeldegen bybelsche vertelliengn uut en 't evangelie wierd mè beeldn verkloard vo de kerkgangers die nie kostn leezn. By de fresco’s en miniateurn gebruuktn ze nog gin perspectief en de belangrykste figeurn wierdn grotter geteeknd of d’andere.
 
De Romoanscheromoansche kerkn woarn vrêe symmetrisch, ’t groundplang in de vorm van e [[kruus]] en ’t kôor was ossan noa ‘t ôostn gericht, ’t illig land Palestina. Boovn de portoaln stoundn d’r veel beeldouwwerkn. Die beeldouwwerkn en ôok de fresco’s beeldegen bybelsche vertelliengn uut en 't evangelie wierd mè beeldn verkloard vo de kerkgangers die nie kostn leezn. By de fresco’s en miniateurn gebruuktn ze nog gin perspectief en de belangrykste figeurn wierdn grotter geteeknd of d’andere.
De Roamoanschn styl bestound uut drie periodes:
 
De Roamoanschnromoanschn styl bestound uut drie periodes:
*Vroegromoansche periode: nog gin gewelvn van stêen mor overkappiengn in hout
*Zuvere Romoanscheromoansche periode: ol de Romoanscheromoansche elementn wordn gebruukt
*De overgangsperiode noa de Gotiek[[gotiek]] wordt Vroeggotiekvroeggotiek genoemd
 
==Romoansche bouwwerkn in West-Vloandern==
Regel 25 ⟶ 35:
 
 
In de 12ste eeuwe kwamt er geleidelik an veranderienge in de styl, die evolueerde noa de [[Gotiekgotiek]].
 
[[Categorie:Kunststromienge]]