Legende van den Brugschn beir: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
{{plat|Brugs}}
[[Ofbeeldienge:Brugs Beertje van de Loge.jpg|thumb|<center>'t Bertje van de Loge]]
De '''legende van den Brugschn bèèrbeir''', goat over d’ountvoerienge van Judith deur [[Boudewyn I van Vloandern|Boudewyn met den Yzern Oarm]]. Volgns de legende is den bèèrbeir den oudstn beweuner van [[Brugge]].
 
==De legende==
Regel 7 ⟶ 6:
In de wienter van [[861]] ountvoerde Boudewyn [[Judith van West-Francië]] uut Senslis. Ze was de dochter van [[Karel den Kletsn]], de keunienk van [[West-Francië]].
 
Ze vluchtegn êest no de [[Vloanderngouwe]]. In de streke was ter ol e hêel ende e grôotn bèèrbeir gesignaleerd buutn de meurn van Brugge.
 
On z’in de bussn van [[Beirnem]] kwoamn, wierdn z’overvolln deur e grôotn wittn bèèrbeir. ’t Was gin ysbèèrysbeir, momor dee bruunn bèèr,beir die wit was deur de snêeuw.
 
Judith, die ook wit was, mo van schrik, stound te beevn ip eur bêenn teegn ’n boom. Ip ’t moment da den bèèrbeir begost te brulln en rechte kwam ip z’n achterste pôotn vor an te volln, stak Boudewyn me z’n lanse, en den bèèrbeir wierd zo krachtig deurbôord dat ’n vaste zat an den boom. Je brulde vo de latste ki.
 
 
Loater is d’Orde van de Wittn BèèrBeir, de ridderlikke steekspelverênigienge, gesticht in de [[Poortersloge]]. ’t Bild van ''’t Bertje van de Loge'' stoa nog olsan in de gevel.
 
Den bèèrbeir stoat ook in 't [[stadswoapn van Brugge]].
[[Categorie:Legende]]
[[Categorie:Brugge]]