Jan Van Eyckplatse: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 19:
Tusschn de 13e en de 16e eeuwe weundn d’r menschn van de Baltische stoatn, Duutsland, Scandinavië, Iengeland, Schotland, Portugal, Spanje en Italië en ze blêevn vo korte of langere periodes. Zynder bepoaldn mee oe da Brugge d’r nu uutziet.
 
DeD’Italioann verschillige(Genueezn, ItalioanscheFlorentynn, steedn lik GenuaVenetioann, VenetiëMilaneezn, FirenzeLuceezn) en ook d'andere landn woarnorganizeerdn g’organiseerdunder per ''noatie'' of commercantngroep en stoundn ounder ’t gezag van under consul.
Z’an under eign reglementn en privileges. Iedere noatie a z’n ''noatiehuus'' of consuloat, ook loge (van ‘t woord loidge) genoemd. ‘tZe Was de zetel vo ‘tzeteldn besteurdoa en ze kostn d’r ook under marchandise stockeern.
 
==Round de Jan Van Eyckplatse==
[[Ofbeeldienge:Biskajerplein - Brugge - België.jpg|thumb|PlangKoarte van Marcus Gerards uut 1532. Lienks de Nieuwjoarsplatse me de [[Poortersloge]], reks de stadskroane, d'r ounder d’oude Beursplatse me de FlorentynscheFlorentynse loge (me de vier torretjes) en de Genuese loge, ’t huus ter Beurze en de VenetioanscheVenetioanse loge reks.]]
Ten nôordn van de Jan Van Eyckplatse ligt de Spanjaardstroate, woa dat ’t noatiehuus van de Castilioann stound, en de Spoansche loskoaie. An den overkant van ’t woater stound ’t Augustynnklôoster, woa da verschillige verênigiengn van vrimde commercantn ounderdak krêegn.
 
Regel 34 ⟶ 35:
 
Ip den hoek van de Wijnzakstroate en de Sint-Jansstroate, an de Sint-Jansplatse, stoat ’t huus ''De Croon'' uut 1480. 't Is één van de grotste loatmiddeleeuwse huuzn in Brugge met e typische Brugsche loatgotische gevel. In dien tyd was 't e wyntaverne. Loater wierd 't gebruukt deur toartebakkers. Nu zyn de musees [[Lumina Domestica]] en [[Choco-Story]] d'r in oundergebrocht.
[[Ofbeeldienge:Brugge - Saaihalle en beurs.jpg|thumb|left|Lienks de Genuese loge, in 't middn 't huus ter Beurze en reks de VenetioanscheVenetioanse loge]]
 
Ten westn van de Jan Van Eyckplatse, ip ’t ende van d’Academiestroate, kom j’uut ip d’oude Beursplatse in de Vlamingstroate, me de [[Genuese loge]], ‘t 14e eeuws noatiehuus van de Genueezn, die ‘t best bewoard is van ol de noatiehuuzn. Loater was ‘t de ''Saaihalle'' en nu ‘t Frietmuseum. Nog ip d’oude Beursplatse stound de loge van de Venetioann (nu boekwienkel De Slegte) en da van de Florentynn an d’nden overkant. Sedert 1984 stoat er e gedenkploate in de gevel me drie verzn van Dante Alighieri.
 
D’r tusschn stoat ‘t huus ter Beurze. Ol van in à peu près 1260 ad de familie Van der Buerse doar under herberge. In die periode, vo dan de vrimde commercantn g’organiseerd woarn, verblêevn ze in de platselikke herbergn en d’herbergiers of hosteliers woarn olgauwe veel mêer of verheurders van koamers. Ze speeldn vo tolk en hielpn under gastn ip olle gebied.