Grôte Markt (Brugge): verschil tussen versies

133 bytes toegevoegd ,  12 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
De Brugsche markt trok van in de 10e eeuwe ol vele volk en round 1200 wierd d’êeste internationale joarmarkt g’houdn.
 
D’êeste olle ountstound round 1220 ols verkoopplatse van de marchandise van de commercantn. ‘t Woarn klêne gebouwn in hout an de zuudkant van de markt en round 1240 kwamt er ‘n uutgebreider gebouw met ‘n houtn torre. Mor in 1280 wierd ‘t vernield deur e brand en z’herbouwdn ‘t in stêen round 1291. D’r wierd ook beslist van dichte by, an 'n ôostkant van de markt, e [[Woaterolle]] te bouwn over de reie, die ton nog deure liep langs de markt. De Woaterolle was ‘n overdekte los- en ipslagplekke woa dan de bôotn die van Damme kwoamn, under productn kostn uutloadn.
 
D’r wierd ook beslist van dichte by, an 'n ôostkant van de markt, e [[Woaterolle]] te bouwn over de reie, die ton nog deure liep langs de markt. De Woaterolle was ‘n overdekte los- en ipslagplekke woa dan de bôotn die van Damme kwoamn, under productn kostn uutloadn. Vo da de Woaterolle d’r stound wierd er an de reiekoaie ip de markt in oopn lucht gelost en geloadn.
Vo da de Woaterolle d’r stound wierd er an de reiekoaie ip de markt in oopn lucht gelost en geloadn. De vis wierd doa verkocht en ‘t ambachtshuus van de visverkopers, nu ''La civiere d'Or'', stound an de nôordkant van ‘t pling, dichte by de [[Sint-Christoffelkerke (Brugge)|Sint-Christoffelkerke]], die nu nie me bestoat.
 
Vo daVan de Woaterolle d’r stound wierd er an de reiekoaievismarkt ip de markt inis oopnter luchtol gelostsproake envan in geloadn1396. De vis wierd doa verkocht en ‘t ambachtshuus van de visverkopers, nu ''La civiere d'Or'', stound an de nôordkant van ‘t pling, dichte by de [[Sint-Christoffelkerke (Brugge)|Sint-Christoffelkerke]], die nu nie me bestoat.
Ip de markt wierdn d’r in den tyd grôte evenementn, steekspeeln en toernooin g’oudn mor ook wierdn d’r terechtstelliengn uutgevoerd, die e grôot publiek trokkn.
Nog in 1709 wierd er ip de markt e sôorte vismyne van yzer gebouwd, die in 1745 tegoare met de vismarkt no de [[Broamberg]] verhuusde, en de Koornmarkt kwam no de markt.
 
Loater verhuusde de vismarkt van de markt no de [[Broamberg]] en kwamt de Koornmarkt no de markt.
Volgns de koarte van Marcus Gerards was die verhuus ol gebeurd in 1562.
 
Ip de markt wierdn d’r in den tyd grôte evenementn, steekspeeln en toernoointornooin g’oudng’houdn mor ook wierdn d’r terechtstelliengn uutgevoerd, die e grôot publiek trokkn.
[[Ofbeeldienge:Belfort Brugge.jpg|thumb|D’olletorre van Brugge]]
 
4.469

bewerkingen