Latemsche Schole: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
nieuw blad: De '''Latemsche Schole''' is e Vlamsche kunstenoarsgroep die tegoare kwam in den êestn elft van de 20e êeuwe in Deurle en in Sint-Martens-Latem, twêe dorpn an d...
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
De '''Latemsche Schole''' is e [[Vloandern|Vlamsche]] kunstenoarsgroep die tegoare kwam in den êestn elfthelft van de 20e êeuwe in [[Deurle]] en in [[Sint-Martens-Latem]], twêe dorpn an de [[Leie]], ten zuudn van [[Gent]].
 
‘t't Ende van de 19e êeuwe was ’t 't begun van e nieuwe mentaliteit. Die vernieuwingevernieuwienge begost ook by de schilderkunst, die de noame [[symbolisme]] krêeg. Vele kunstenoars krêegn interesse vo ’t't spirituele. De melancholie binst de êeuwwisselinged'êeuwwisselienge tegoare met ‘t't fin-de-sièclegevoel was een typische eignschap van ‘t't symbolisme. Een ander kenmerk was ’t't werekêern noa de nateure en vele kunstenoars wildn ip den buutn goan weunn. Vanuut Gent vertrokkn vele artistn noa Sint-Martens-Latem en ze vormdn doa de Latemsche Schole.
 
De Latemsche Schole wordt ingedêeld in de volgnde groepn:
*Den êeste groep met de mystieke symbolistn [[Albert Servaes]], [[George Minne]], [[Gustave Van de Woestijne]], [[Valerius De Saedeleer]] en [[Albijn Van den Abeele]].
*De twêedetwidde groep met de expressionistn [[Constant Permeke]], [[Jos Verdegem]], [[Gust De Smet]], [[Leon De Smet]] en [[Frits Van den Berghe]]. Die groep adhad e grôotn invloed ip de ontwikkelinged'ountwikkelienge van de loatere modernistische bewegingebewegienge in België.
*De derde groep met [[Hubert Malfait]], [[Albert Saverys]], Jozef De Coene, Arthur Deleu, Albert Claeys, Victor Lorein, Achile Van Sassenbroeck, Jules Boulez en Maurice Schelck.
*Sommigte critici enhen ’t't ook over e vierde groep metme Fons Roggeman, Luc-Peter Crombé, Joe Van Rossem, Chris Pots, Jef Wauters, en Lea Vanderstraeten.
 
[[Categorie:Kunststromienge]]