Gouwe: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
nieuw blad: '''Gouwe''' is de Germoansche benoamienge van ’t Latyns woord '''pagus''' (mv. pagi). In ‘t Gallo-Romeins Ryk, achter de reorganisatië van Diocletianus, was e pagus (vgl. ''pays''…
 
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 3:
In ‘t Gallo-Romeins Ryk, achter de reorganisatië van Diocletianus, was e pagus (vgl. ''pays'' in ‘t Frans) e klêen politiek-geogroafisch district van e Romeinsche provincië.
 
In 486 wierden de Gallo-Romeinn versleegn deur [[Clovis I|Clovis]], en kwoamnbegost de periode z’oundervan de [[Meroviengers]] en loater de [[Karoliengers]] van ‘t [[Frankisch Ryk]].
 
‘t Oud Vloandern vormde de civitas Menapiorum. In ‘t westn en ‘t nôordn lag de Pagus Isseretius (Yzergouwe), de Pagus Flandrensis ([[Vloanderngouwe]] round Brugge), de Pagus Rodanensis (Rodenburg- of Eirdenburggouwe) en de Pagus Wasia (Woasgouwe). In ‘t ôosten lag de Pagus Tornacensis (Doornikgouwe, an de lienkerkant van de Schelde), de Pagus Curtrecinsis (Kortrykgouwe, tusschn Schelde en Leie) en de Pagus Gandensis (Gentgouwe). Tusschn ol die gouwn lag de Pagus Mempiscus (Mempiscusgouwe, ten westn van de Leie).