Bourgondische ertoogn: verschil tussen versies

2.372 bytes toegevoegd ,  12 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (rvv)
[[Ofbeeldienge:Palais Duc de Bourgogne.jpg|thumb|Paleis van d’hertoogn van Bourgondië in Dijon]]
{{Patrôon:Geschiedenisse van de Lege Landn}}
[[Ofbeeldienge:Flag of the Duchy of Burgundy.svg|Vlag van Bourgondië|thumb|150px|Vlagge van ’t hertogdom Bourgondië]]
In de geschienisse van de [[Nederlandn]] en de '''Bourgondische ertoogn''' e belangrikke rolle gespeeld in 't centraliseern van de macht over de verschillige groafschappn, ertogdommn en prinsbisdommn.
[[Ofbeeldienge:BlasonBOURGOGNEancien.PNG|thumb|150px|Woapn van de Capetingsche hertoogn van Bourgondië (1150-1361)]]
[[Ofbeeldienge:Armoiries Bourgogne Moderne.png|thumb|150px|Woapn van d’hertoogn van Valois-Bourgondië (van 1364)]]
In de geschienisse van de [[Nederlandn]] enhen de '''Bourgondische ertoognhertoogn''' e belangrikke rolle gespeeld in 't centraliseern van de macht over de verschillige groafschappn, ertogdommnhertogdommn en prinsbisdommn.
 
==’t Begun==
==[[Margaretha van Male]] en [[Filips den Stoutn]]==
Achter ‘t [[Verdrag van Verdun]] in [[843]] wierd et Frankisch Ryk van [[Lodewyk den Vroomn]] verdêeld ounder zyn zeuns, woaby dat ‘t nôordwestelik stik van [[Bourgondiërs|Bourgondië]] by [[West-Francië]] kwam en ’t ôostelik stik by [[Middn-Francië]].
 
‘t Klêenste nôord-westelik stik van [[Karel den Kletsn]] lag ten westn van de Saone-riviere en wierd officieel ''regnum burgundiae'' genoemd. In 880 goavn de broers [[Lodewyk III van West-Francië|Lodewyk III]] en [[Karloman van West-Francië|Karloman]] van West-Francië den titel van groaf van Autun an Richard Justiciarius, e schonbroere van Karel den Kletsn. Ounder Karel den Simpeln versterkte Richard nog zyn gezag deur overwinniengn teegn de Vikings en in 918 krêegt ’n ook den titel van hertog en da miek hem den êestn hertog van Bourgondië
 
===Huus Bosonidn===
*[[Richard Justiciarius]] (880–921)
*[[Rudolf I van West-Francië|Rudolf]] (921–923). In 923 stoat ‘n ‘t hertogdom of an zyn broere omdat ‘n keunink van West-Francië wordt.
*Hugo den Zwartn (923–952)
*Gilbert van Chalon (952–956)
 
===Huus Robertynn===
(956-1004)
 
===Huus Capet===
(1004-1361)
 
[[Filips van Rouvres]] was hertog van Bourgondië van 1350 tout 1361. In 1357 ist ’n getrouwd me [[Margaretha van Male]], dochter van [[Lodewyk van Male]], [[groaf van Vloandern]]. Je stierf zounder jounges, woadeure da ’t huus Capet uutstierf. Zyn weeuwe hertrouwde in 1369 met hertog [[Filips den Stoutn]].
 
===Huus Valois===
Zytak van ’t Huus Capet (1361-1482)
 
Jan II van Frankryk (1361-1364) gift ’t hertogdom an zyn zeune [[Filips den Stoutn]] (1364-1404)
{{Patrôon:Geschiedenisse van de Lege Landn}}
==[[Margaretha van Male]] en [[Filips den Stoutn]]==
De Bourgondische periode wier voe Vlaandern ingezet met de trouw van d'erfdochter van de Vlamse graaf [[Lodewyk van Male]]. Margaretha van Male trouwde met [[Filips den Stoutn]]. Em was de broere van de Fransche keunink. Margaretha en Filips wiern graaf en gravinne in 1384.
 
Al in 1386 richtten ze de [[Rekenkamer van Vlaandern]] ip. Diene rekenkamer zat in [[Rysel]], en controleerde de rekeningen van al de Vlamse rekenplichtige ambtenaren. 't Archief van die instellinge is bewaard, en bevat ne schat an informatie voe de geschienisse van zowel 't [[groafschap Vloandern|graafschap Vlaandern]], alsook voe de geschienisse van de Nederlandn in 't algemeen omdat die instellinge later bevoegd wier voor de centrale Bourgondische instellingen, dus ook buten 't graafschap Vlaandern.
 
==[[Jan zounder Vrees]]==
Ze wiern in 1404 ipgevolgd deur underne zeune [[Jan zounder Vrees]].
 
==[[Filips den Goein]]==
In 1419 volgde [[Filips den Goein]] zen vader ip. 't Is surtout ounder zyn bewind dat de Nederlandn in grote mate verenigd wiern. Je regeerde stief lange, tou dat 'n in 1467 wier ipgevolgd deur zen zeune [[Karel den Stoutn]].
 
==[[Karel den Stoutn]]==
Em was vreed ambitieus, en sleutelde verder an de centrale instellingn voe de Nederlandn, met ounder meer in 1743 d'iprichtinge van de [[Grote Raad van Mechelen]]. Dat was vreed tegen 't gedacht van d'ounderdaann omdat heel die instellienge bemand wier met gastn die gin Vlams kostn.
 
==[[Maria van Bourgondië]]==
Achter da Karel in 1477 gesneuveld was in [[Nancy]] in [[Vrankryk]], volgde zen dochter [[Maria van Bourgondië]] em ip. Da meistje was mo negentiene. In 't begin ad ze ferm vele probleemn. Eur machtige ounderdaann dwoungn eur zoverre da ze dienen Grote Raad van Mechelen were afschafte.
 
==[[Uus van=Huus Habsburg|De Habsburgse dynastie]]===
Maria trouwde met [[Maximiliaan van Oostnryk]]. Ze was de latste van de Bourgondiërs die regeerde over Vlaanderen. Ze stierf in 1482 achter da ze in [[Wyndoale]] lelik van eurheur peird was gestuukt. 't Meisje was mo 25. Eurne zeune [[Filips den Schoonn]] was nog ne peuter. In zyn plekke regeerde de weware Maximiliaan als regent. Achter dat 'n keizer van 't [[IlligHillig RoomscheRôoms Ryk]] was geworn, wier Filips den Schoonn in 1494 meerderjarig verklaard zodanig dat 'n koste regeren over de Nederlandn. Filips en z'n zuster [[Margaretha van Oostnryk|Margaretha]] trouwdn met de respectivelikke dochter en zeune van keuniginne [[Isabella I van Kastilië]], en keunink [[Ferdinand II van Aragon]]. Deurdat Margaretha's vint vroeg gestorvn is, en Filips den Schoonns vrouwe de enigste erfgename wier van die twee troons in Spanje, wier Filips keunink van grote gedeeltn van Spanje, Bourgondië en de Nederlandn. Met emhem zyn de Nederlandn ounder de dynastie van de [[Habsburgers]] gekomn.
 
[[Categorie:Ertog van Bourgondië]]
 
[[af:Hertog van Boergondië]]
[[ca:Ducat de Borgonya]]
[[en:Duke of Burgundy]]
[[es:Ducado de Borgoña]]
[[et:Burgundia hertsog]]
[[fi:Burgundin herttua]]
[[it:Elenco di duchi di Borgogna]]
[[nl:Bourgondische hertogen]]
[[pl:Władcy Burgundii]]
[[pt:Duque da Borgonha]]
[[ru:Список герцогов Бургундии]]
[[zh:勃艮第统治者列表]]
4.469

bewerkingen