Grôte Markt (Brugge): verschil tussen versies

8 bytes toegevoegd ,  11 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k
’t Grys gebouw lienks van ’t Provinciaal Hof wierd loater gebouwd met e vôorgevel in arduun en e traptorre die doe peizn an de torre van de [[Poortersloge]]. Vanounder reks van de torre is ter e galerye me bankn, die ip ‘t eeste verdiep overgoat in e loggia.
 
’t Was bedoeld ols residentie vo de gouverneur, mo ’t is nôoit vo die functie gebruukt gewist. D’r zyn nu verschillige openboare besteurnbestieërn in oundergebrocht.
 
By de groafwerkn round 1910 vo dien bouw, ip den hoek van de markt en de Philipstockstroate, en ze piloarn van de Woaterolle gevoundn, woavan dan d’r nu twêe in 'n [[Arentshof]] stoan.
==De westkant==
[[Ofbeeldienge:Huis Bouchoute Markt Brugge.jpg|thumb||‘t Huus Bouchoute an de westkant]]
Ier zyn de gevelversieriengn interessant: de slecke, de blomme, de katte, den hoarinck, de klokke... verwyzn no de noame van ‘t huus of de vroegere functie. Belangryk zyn de twi huuzn an weerskantn van de Sint-Amandstroate. ‘t Huus ''Bouchoute'' lienks, met e schermgevel uut de 15e eeuwe, is ‘t oudste huus ip de markt. Vanboovn stoat er e goudn bolle en den ipvollendn achthoekign wiendwyzer wierd in 1682 deur ‘t stadsbesteurstadsbestieër an de gevel geplatst vo de commercantn en de zêemann. In ‘t huus ''Craenenburg'' ip den andern hoek, nu e café, zat [[Maximiliaan I|Maximiliaan van Oostnryk]] in 1488 gevangn deur de Bruggeliengn. ‘t Huus a vroeger ‘n houtn gevel mo krêeg in 1955 e nieuwn neogotischn gevel.
==Jan Breydel en Pieter de Coninck==
De vier hoekbeeldjes stellen Brugge, [[Yper]], [[Gent]] en Kortryk voorn.
 
’t Standbeeld wierd ipgericht in 1887, den tyd van ’t historisch romantisme en achter de publicoatie van de ''Leeuw van Vloandern'' van Hendrik Conscience stoundn d’heldn were vulip in de belangstellienge. Deur de wryvienge tusschn ’t Vlamsgezind Breydelcomité en ’t Franstoalig stadsbesteurstadsbestieër is ’t standbeeld twi kêers ing’huldigd gewist: den 11stn juli 1877 deur ’t comité en tusschn 14 en 22 ogustus 1877 deur ’t stadsbesteurstadsbestieër.
[[Ofbeeldienge:Demarktlang.JPG|800px|thumb|left|Jan Breydel en Pieter de Coninck]]
 
1.078

bewerkingen