Lodewyk III van Oost-Francië: verschil tussen versies

482 bytes toegevoegd ,  11 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
| moeder = Emma
}}
'''Lodewyk III van Oost-Francië''', bygenoamd '''de Joungn''' (ca. [[835]] - [[20 januoari]] [[882]]), was de twidde zeune van [[Lodewyk den Duuts]] en Emma, dochter van groaf Welf I.
LodewykJe was keunink van Saksn van 876 tout 882., Achteren achter den dôod van zyn oudere broere [[Karloman van Beiern|Karloman]] in 880, kwamt ‘n ook nog keunink van Beiern.
 
In 876 stierf Lodewyk den Duuts, en zyn halfbroere [[Karel den Kletsn]] van [[West-Francië]] profiteerde van de situoatië vor [[Oost-Francië]] met e grôot leger binn te valln. Je wilde ’t ôostelik stik van Lotharingn (van Lodewyk den Duuts sedert ‘t [[Verdrag van Meerssen]])
Achter den dôod van zyn voader in [[876]] wierd [[Oost-Francië]] volgns de ''divisio regnorum'' verdêeld ounder de drie zeuns.
verovern. Mo den 8stn oktober 876 kost Lodewyk de Joungn zyn nounkel versloan me zyn klinder leger in de Slag van Andernach.
*[[Karloman van Beiern|Karloman]] krêeg Beiern
 
Achter dendie dôod van zyn voader in [[876]]overwinnienge wierd [[Oost-Francië]] volgns de ''divisio regnorum'' verdêeld ounder de drie zeuns.
*[[Karloman van Beiern|Karloman]] krêeg Beiern
*Lodewyk krêeg Saksn
*[[Karel den Dikkn]] krêeg Zwaabn (Alemannië).
 
==Vrouwe en jounges==
Lodewyk was keunink van Saksn van 876 tout 882. Achter den dôod van zyn oudere broere Karloman in 880 kwamt ‘n ook nog keunink van Beiern.
 
Lodewyk III is den 29stn november 874 getrouwd me Liutgard, de dochter van groaf Luitdolf. Hunder jounges:
*Lodewyk (877-879)
*Hildegard (ca 878 - 895)
*Hugo (ounwettelikounwettig ca 855 - 880).
 
==Verdrag van Ribemont==
De [[Karoliengers|Karolingische]] keuniengn Lodewyk III van Oost-Francië en [[Lodewyk III van West-Francië|Lodewyk III]] en [[Karloman van West-Francië|Karloman]] van [[West-Francië]] vormdn nu e frount tegoare, vo sterker te stoan teegn de [[Vikings]] en ook teegn hunder vyand [[Boso van Provence]], die ’t keuninkryk [[Bourgondiërs#Lêger-Bourgondië|Lêger-Bourgondië]]
Achter veel gevechtn en veel miserie beslistn de [[Karoliengers|Karolingische]] keuniengn Lodewyk van Oost-Francië en [[Lodewyk III van West-Francië|Lodewyk]] en [[Karloman van West-Francië|Karloman]] van West-Francië, van tegoare e frount te vormn. Ze zoun azo sterker stoan teegn de [[Vikings]] en ook teegn hunder vyand [[Boso van Provence]], die ’t keuninkryk [[Bourgondiërs#Lêger-Bourgondië|Lêger-Bourgondië]] (of ''Cisjuranië'') stichtte. Ze kwoamn overêen vor hunder gevecht vo Lotharingn te stoppn. In 880 kwoamn ze tegoare in Ribemont. Ze bevestigdn doa in ’t [[Verdrag van Ribemont]] dat ’t stik van Lotharingn, dat achter ’t verdrag van Meerssen in 870 by West-Francië gekommn was, nu ook by Oost-Francië kwam. Lodewyk verschoofkost azo de grenze van zyn keuninkryk Oost-Francië verschuuvn no ’t westn.
 
‘t Was de latste verdêlienge van ‘t [[Frankisch Ryk]] en die grenze tusschn [[Vrankryk]] en [[Duutsland]] blêeft de reste van de Middelêeuwn bykan ounveranderd.
 
Lodewyk stierf in 882 en j’is begroavn in Lorsch. Omdat ’n gin wettelikke erfgenoamn had, erfde zyn broere [[Karel den Dikkn]] zyn bezittiengn.
 
Je wordt soms verward me keizer [[Lodewyk III van et Hillig Rôoms Ryk|Lodewyk III]], bygenoamd Lodewyk den Blendn.
4.469

bewerkingen