Oost-Francië: verschil tussen versies

328 bytes toegevoegd ,  11 jaar geleden
links
(links)
Middn-Francië he nie lange bestoan en West- en Oost-Francië hen lange gevochtn vo de gebiedn.
 
In 870 wierd ‘t [[verdrag van Meerssen]] getêeknd.
Lotharingn van [[Lotharius II]] wierd gelykig verdêeld ounder zyn twi nounkels:
*Lodewyk den Duuts krêeg Aken, twi derdn van Friesland, en ’t gebied ten ôostn van de Moas, de boovnlope van de Moezel en de nôordelikke Jura.
*Karel den Kletsn krêeg olles ten westn d’r van.
 
In 880 wierd ‘t [[verdrag van Ribemont]] getêeknd. ’t Stik van Lotharingn, dat achter ’t verdrag van Meerssen by West-Francië gekommn was, kwam nu ook by Oost-Francië.
 
‘t Was de latste verdêlienge van ‘t Frankisch Ryk en die grenze tusschn Frankryk en Duutsland blêeft de reste van de Middelêeuwn bykan ounveranderd.
 
[[Lodewyk IV et Kind]] (899-911), zeune van [[Arnulf van Karinthië]], was de latstn [[Karoliengers|Karolingischn]] keunink van Oost-Francië. De volgnde keuningn wierdn verkoozn. :
*[[Koenroad I van Oost-Francië|Koenroad I]] (911-918)
 
*[[Hendrik I de Veugeloare]] (919-936)
Achter de keizerskrônienge van Otto I in 962, wast er gin sproake mi van Oost-Francië en begost 't Duuts [[Hillig Rôoms Ryk]].
*[[Otto I (HRR)|Otto I]] (936-973, van 962 keizer)
Hendrik de Veugeloare was den êestn keunink van de dynastie van de Ottoonn van ‘t [[Hillig Rôoms Ryk]] van Duutsche keuniengn en keizers. Ip t’ende van zyn leevn woarn ol de Duutsche stammn verênigd in êen keuninkryk. Doadeure wordt er van ton geklapt van Duutsland in plekke van Oost-Francië.
 
[[Categorie:Frankisch Ryk]]
4.469

bewerkingen