Hanze: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
TXiKiBoT (discuusjeblad | bydroagn)
Xqbot (discuusjeblad | bydroagn)
k robot Erbij: cy:Cynghrair Hanseataidd; cosmetische veranderingen
Regel 4:
[[Ofbeeldienge:DomusOsterlingorum.jpg|thumb|200px|’t Oosterliengnhuus in Brugge]]
[[Ofbeeldienge:Simon Bening - Oktober.jpg|thumb|200px|Lossn, verkoop en transport van wyn.]]
De '''Hanze''' was e koopmansgilde, e groeperienge van commercantn en steedn van Nôord-Europa round de Nôordzêe en de Ôostzêe, binst de middelêeuwn.
 
Tegoare werkn bevorderde en beschermde de commerce en doadeure wierd er mêer profyt uut g’hoald. Ols verbound kostn z’ook an interessante privileges geroakn. De Hanzesteedn han under eign wettn.
Regel 16:
De latste Hanzedag in 1669 wordt anzien ols ’t ende van de Hanze.
 
== De noame ==
In Vloandern en Ingeland wierdn de Hanzecommercantn êest ''Oosterliengn'' genoemd en in ’t middn van de 13ste êeuwe ook ’n ende ''mercatores Romani imperii'' (koopliedn van ’t Rôoms keizerryk). ’t Is mo van ’t middn van de 14ste êeuwe dan ze ''Teutoonsche Hanze'' (Dudesche Hanse) begostn te gebruukn. Hanze wilde ‘groep’ zeggn in ’t oudhoogduuts.
 
== ’t Begun ==
In de 11ste êeuwe wierd de marchandise in ’t Baltisch gebied an de Ôostzêe surtout vervoerd deur de Gotlandvoarders, Gootn die ofkomstig woarn van ’t eiland Gotland.
 
Regel 34:
Neffest Lübeck woarn Dortmund, Soest, Munster, Keuln, Breemn en Hamburg belangryke Duutsche Hanzesteedn. Andere Hanzesteedn woarn de Ysselsteedn Kampen, Zutphen, Zwolle en Deventer, de Woalsche stad Dinant, en ook Torùn, Elbing, Gdansk, Kalingrad, Riga, Tallinn, Tartù en de Zweedsche steedn Visby en Stockholm.
 
== De kontors ==
 
In de 13ste êeuwe stichtte de Hanze vier belangryke commercepostn, die kontors genoemd wierdn (van ’t Frans ''comptoir'').
Regel 46:
 
De stad groeide uut tout de belangrykste markt van ’t Westn en telde 45.000 inweuners.
Menschn van verschillige vrimde nationaliteitn (noaties) leefdn en werktn d’r tegoare. De Duutschers woarn d’êeste vrimde commercantn en ze wierdn Oosterliengn genoemd. Under kerke was ’t Karmelietnklôoster an de Langereie en ze vergoardn doar ook. Ze zoun zelfs betrokkn gewist zyn by de stichtienge (1263-1265).
 
In 1442 bouwdn z’under ''Domus Osterlingorum'' an d’Oosterlingenplatse. ’t Gebouw wierd loater vervangn deur e nieuwbouw. ’t Oosterliengnhuus is één van ''De zeven wonderen van Brugge'' (ca.1560) deur Pieter Claeissens den Oudern, te zien in ‘t [[Bagynof (Brugge)|Begynhof]].
Regel 74:
[[cs:Hanza]]
[[cv:Ганза]]
[[cy:Cynghrair Hanseataidd]]
[[da:Hanseforbundet]]
[[de:Hanse]]