Hofmeier: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Xqbot (discuusjeblad | bydroagn)
k robot Erbij: el:Μαγιορδόμος; cosmetische veranderingen
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Hofmeier''' of majordomo, van ‘t Latyn maior domus (ipperstn van ‘t uushuus), was e titel in ‘t [[Frankisch Ryk]] in de 7e7ste en 8e8ste eeuweêeuwe. DeDen Hofmeier was verantwoordelik vo de menoage an ’t hof, lik e soortesôorte ipperknecht of butler.
 
In Austrasië, ’t noordoosteliknôordôostelik stik van ’t keuninkrykkeunienkryk van de [[Frankn]] ounder de [[Meroviengers]], evolueerde deden titel van Hofmeier noar e functie woaby dan ze mêer en mêer te zeggn aanhaan. Deurdan d’er verschillige zwakke en jounge keuningnkeuniengn ip d’nden troontrôon zaatn an ’t ende van de MerovingischeMeroviengische periode, paktn ze geleidelik an de macht over. De MerovingischeMeroviengische keuningnkeuniengn van die periode kreegnkrêegn de benoamingebenoamienge van ''Vadsige keuningnkeuniengn''.
 
Uuteindelik aanhaan de [[Pepinidn]], eene familie van Frankische edeln die diendn ols Hofmeier, deol volledigede macht, en de functie kwam erfelik.
 
Pepeyn I, bygenoamd van Landn of deden Oudstn, was de grôotvoadergrôtvoader an moeders kant van Pepeyn II, bygenoamd van Herstal of dende Middnstn. De bastoardzeune van Pepeyn II, Karel Martel, was ôok eene belangrykn Hofmeier.
 
In 751 kwamt de zeune van Karel Martel, [[Pepeyn de Kortn|Pepeyn III]], bygenoamd dende Kortn, met de steun van paus Zacharias, keuninkkeunienk van ‘t Frankisch Ryk. Je zette de latstnlatste MerovingischnMerovingische keuninkkeunienk Childerik III of en stichtte de dynastie van de [[Karoliengers]]. Zyn zeune [[Karel dende GrootnGrôotn]], die in 800 gekrôond wierd tout keizer van ‘t [[West-Romeins Ryk]] en gereeknd wordt ols Karel I van ’t Karolingisch [[IlligHillig Rooms Ryk]], kreegkrêeg nog mêer macht en kwam êen van de belangrykste figeurn van de d'Europeesche geschiedenisse.
 
[[Categorie:Frankisch Ryk]]