Beuter: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
SieBot (discuusjeblad | bydroagn)
k robot Erbij: hi:मक्खन
Xqbot (discuusjeblad | bydroagn)
k robot Erbij: ga:Im; cosmetische veranderingen
Regel 6:
|}}
'''Beuter''' is e vaste kneedboare emulsie van woater en melkvet, die verkreegn is uut melk, room, melkwei of e mingelinge dervan.
== Productië ==
Beuter kan machinoal of handmoatig gemakt wordn. Êest wordt 't melkvet van de melk geconcentreerd. Vroeger wierd 't vet handmoatig van de melk geschept, nu wordt er doar e centrifuge vôorn gebruukt. 't Geconcentreerd melkvet wordt ton gekarnd. De room wordt roundgeslingerd woadeure da de vetdêeltjes nog mêer an mekoar goan plakkn. De beuterkorrels begunnen ton boovn te dryvn. Achter 't karnen kryg je beuter en kerremelk. Vor 1 kg beuter te moakn he je 22 à 27 liter melk nôdig.
 
== Geschiedenisse ==
't Moakn van beuter bestoat al duzendn joarn. Beuter wierd nie allêne gebruukt vo t' eetn mor ook ols geneesmiddel, offergoave en schoonheidsproduct. De room wierd vroeger ip de boerderye me d'hand gestampt in e stampkarn tout da de vetbolletjes loskwoamn van de kerremelk. De vetbolletjes wierdn ton gekneed en gezoutn vo langer te kunnen bewoarn. Achter 't kneedn wierd de beuter in vormn gedoan, g'amballeerd en ip de markt verkocht.
 
De Vlamsche kustvlakte had e styve goeie reputoatië vo zyn beuter. De veeteelt van de [[polders]] leverde styve goeie beuter, die nie allêne in Vloandern mor ook tout verre over de grenze verkocht wierd. In 't begun van de 15ste êeuwe wierd er al beuter verkocht ip de beutermarktn in de lêge landn. In [[Groafschap Vloandern|Vloandern]] was 't de gewente van de beuter in typische kogelvorm noa de markt te bringen, ingepakt in linnen doekn en in beuterkuupn. In 't begun van de 17ste êeuwe was [[Diksmude]] styf gekend vo zyn beutercommerce nie allêne in de [[Spoansche Nederlandn]] moa der wierd ook uutgevoerd noa [[Frankryk|Fransche]] steedn lik [[Parys]]. In de 18ste en 19ste êeuwe was d' "Ostendsche butter" (eigntlik van Diksmude) ip de markt van [[Londn]] styf in trek.
== Voedingsweirde ==
{| class="prettytable"
! Voedingsweirde
Regel 36:
De productnoame ''beuter'' is beschermd en moet ten minste 82% melkvet bevattn.
 
== Uutdrukkingn ==
*Beuter by de vis: genoeg betoaln
*J'is me zyn gat in de beuter gevalln: j' is bedorvn
Regel 48:
</gallery>
 
== Externe koppelienge ==
*[http://www.zuivelmuseum.be/ Zuivelmuseum in Blanknberge]
 
Regel 77:
[[fr:Beurre]]
[[fy:Bûter]]
[[ga:Im]]
[[gl:Manteiga]]
[[he:חמאה]]