Richterschoale: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
+ cat
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
De '''Richterschoale''' is een maniere woarup da de seismischn energie van een eirdbevienge gemeetn wordt. De schoale is upgesteld deur den Amerikoansn seismoloog Charles Francis Richter, en is een logaritmische schoale met as groundgetal 10. Da betêkent dat een eirdbevienge die 5,0 meet up de Richterschoale tien kêren sterker is dan êen die 4,0 gemeetn wordt. Den efectieveeffectieve grenze voa de Richterschoale is 6,8. 't Is doavan dat de Richterschoale officiêel vervangn is deur de MMS of ''momentmagnitudeschoale'', die vô middelmoatige eirdbeviengn min orof mêer 't zelste resultoat gift gelik de Richterschoale, moa gin boovngrenze hèt, en doadeure mêer accuroate leziengn gift voa zwoare eirdbeviengn.
 
==Richtermagnitudes==
==Richter magnitudes==
De Richtermagnitude van een eirdbevienge wor gemeetn as de logarithmlogaritme van d' amplitude van de golvn gemeetn deur een seismogroaf. D' ôorsprounkelike formule is:
 
:<math>M_\mathrm{L} = \log_{10} A - \log_{10} A_\mathrm{0}(delta),\ </math>
woarda A de maximum uutwykienge is up een Wood-Anderson seismogroaf, en A<sub>0</sub> een empirische funksje is die ofhangt van den ofstand delta tusschn 't epicenter en 't meetstasjong. Over 't olgemêen wordwordt het gemiddledgemiddelde van de resultoatn van verschillende meetstasjongs berekend.
 
D' ounderstoande tabelle beschryft de typische gevolgn van een eirdbevienge van verschillende sterktn. D' interpretoasje is nie zo dudelik, angezien dat de gevolgn ook ofhangn van den ofstand van 't epicenter, de diepte van d' eirdbevienge en de platselike geologie.
Regel 33:
|Lichte
|Voelboar schuddn van diengn in 't huus; zounder betêkenisvulle schoa
|omtrent 6.200 per jaorjoar
|-
|5,0-5,9