Halloween: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Xqbot (discuusjeblad | bydroagn)
k robot Anders: ru:Хэллоуин, zh:万圣节; cosmetische veranderingen
Regel 2:
'''Halloween''' is e fêestdag die den 31sten [[oktober]] gevierd wordt.
 
== Oorsproung ==
Me spreekn van duuzndn joarn geleen. Ton was 't 'n Europeesche en heidense fêeste. 't Was de vierienge van 't ende van den oogst en ook e vruchtboareidsfêeste.
 
De noame Halloween is e verbasterienge van 't Iengelsche ''all hallow's eve'', de vooroavnd van Allerillign. De Keltn vierdn de dag vor Allerillign ''Samhain'', den dag dan de dooie werekeerdn. De Christelikke lêer èt da loater overgepakt.
 
== Overgewoaid nor Amerika ==
In den tyd dan de [[Ierland|Iern]] en [[Schotland|Schottn]] nor [[Amerika]] uutwêekn paktn z'under fêeste mee no doa. Ze gebruuktn ton roapn of bêetn. D'Amerikoann en da loater veranderd. In plekke van roapn en bêetn begostn ze doa pompoenn te gebruukn. En de Keltische offers veranderdn in ''trick or treat''. De joungns goan ton verklid goan ziengn vo snoep, lik dan ze dat ier mè [[Sinte-Moartn]] nog ip sommigte plekkn doen mè lanteirns gemakt van bêetn met e luchtje of keirse d'r in.
 
== Weregewoaid ==
Ip 't ende van de twientigste eeuwe is 't ton were van Amerika overgewoaid nor [[Europa]]. De pompoenkwêek is ier ton enorm omoge gegoan.
 
Regel 72:
[[qu:Halloween]]
[[ro:Halloween]]
[[ru:ХеллоуинХэллоуин]]
[[sah:Хэллоуин]]
[[sco:Hallae E'en]]
Regel 88:
[[ur:ہالووین]]
[[vi:Halloween]]
[[zh:萬聖夜万圣节]]
[[zh-yue:萬聖夜]]