Willem Clito: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
links
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 7:
| ipvolger = [[Diederik van den Elzas]]
| voader = [[Robert Curthose]]
| moeder = SybilleSibylle van Conversano
}}
'''Willem Clito''' of '''Willem van Normandië''' ([[Rouen]], [[25 oktober]] [[1102]] – [[Oalst]], [[28 juli]] [[1128]]) was [[groaf van Vloandern]] van [[1127]] tout [[1128]].
 
Willem was den oudste zeune van hertog [[Robert Curthose]] van Normandië en SybilleSibylle van Conversano, en e klêenzeune van [[Willem de Veroveroare]] en [[Mathilda van Vloandern]]. Zyn grôtmoeder Mathilda van Vloandern was de zuster van [[Robrecht de Fries]]. De dochter van Robrecht de Fries, [[Adela van Vloandern]] was de moeder van Willems vôorganger [[Karel de Goein]].
 
De noame ''Clito'' was e middelêeuws-Latynschn term, equivalent met et Angelsaksisch woord [[Aetheling]]. ’t Wilde zeggn ''van oadel'', en ’t wierd gebruukt vo prinsn an te duudn van de keunienklikke dynastye, die verkiesboar woarn vo ‘t keunienkschap.
Regel 21:
Van 1109 was ter standvastig boel tusschn Hendrik I en de Fransche keunienk Lodewyk VI den Dikkn. De Fransche keunienk kost nie verdroagn dat Hendrik zyn broere Robert Curthose ipgeslootn haad, en hem ounrechtmoatig boas gemakt haad van Normandië in ’t noadêel van Willem.
 
In 1123 trouwde Willem mè [[SybilleSibylle van Anjou]] en krêegt ie Maine mee. Mor under huwelik wierd g’annuleerd, ip ground van bloedverwantschap, deur paus Honorius II, in ipdracht van Hendrik I.
 
In 1127 ist ie ton hertrouwd mè [[Johanna van Monferrato|Johanna]], dochter van [[Gisela van Bourgondië]] en 'n halfzuster van Adelaide van Maurienne, vrouwe van de Fransche keunienk Lodewyk VI.