Gwyde van Dampierre: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
+ zantje
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 40:
 
Under joenges:
* Filippine (†1306), gestorvn in ’t gevang van Blois an heur 19 joar. Ze was verloofd mè den Iengelschn trôonipvolger, de loatern Edward II. Filips de Schôonn zetteg heur gevangn vor under trouw te belettn. Z'hen heur verzekers vergiftigd.
* Jan I van Noamn (1267-1330), markgroaf van Noamn
* Hendrik van Lodi (1270-1337)
Regel 54:
Margaretha van Constantinopel haad de 29stn december 1278 trôonsofstand van Vloandern gedoan voe Gwyde. Je was ton ol 53 jaar oud.
 
Filips IV, bygenoamd Filips de Schôonn, wilde ’t gezag van ’t Frans keuniengshuus versterkn. Je vocht teegn Iengeland, Vloandern en de katholieke kerke en j’ha styf vele macht. Filips wilde zyn krôondomein vergrôotn in ’t noadêel van ‘t [[Groafschap Vloandern]] en je gerakte doadeure in conflict mè de groaf. Gwyde haad ook ol miserie mè de Vlamsche steedn, die ryke kwoamn deur de loaknindustrie, en ossan mo mêer otonomie ipeistn.
 
Der kwoamn in dien tyd ook mêer en mêer verschilln en spanniengn tusschn ’t patricioat en ’t proletarioat, de ''leliaarts'' en de ''klauwaarts'' genoemd.
Regel 79:
In meie 1302 wierd er gereageerd mè de [[Brugse Mettn]], en den 11stn juli 1302 versloegn ze ’t Frans leger by Kortryk in de [[Guldnspoornslag]]. De klêenzeune van Gwyde van Dampierre, Willem van Gulik, zeune van zyn dochter Maria van Dampierre, speeldeg e grôte rolle in de Guldnspoornslag.
 
Gwyde van Dampierre stierf in e kerker in Compiègne en j’is begroavn in d’abdye van Flines. Je was 79 joar oud. Zyn zeune [[Robrecht III van Vloandern]] volgdeg hem ip in Vloandern.
 
[[Categorie:Groaf van Vloandern]]