Westelik West-Vlams: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 9:
*Gèn verdoffienge van 't achtervoegsel ''-ig'': De klienker van 't achtervoegsel ''-ig'' lik in ''lastig, geweldig'' en in ''-achtig'' is in 't westn nie verdoft en je klienkt ''ie'' of ''i''.
*Diftongische uutsproake (tweeklank) van de ''ee'' in woordn lik ''mee'': Deur 't wegvalln van de ''d'' in d'oorsproenkelike combinoasje ''-ede'', lik in ''mede'' en ''stede'', kwam ter in de meeste dialectn e lange ''ee'' lik in 't AN: ''mede'' en ''stede'' evolueerdn noa ''mee'' en ''stee''. In 't Westelik West-Vlams hèt die combinoasje in 't verleedn een andere fonetische oentwikkelienge gekend: de ''d'' is vervangn deur ''j'' en de eind-''e'' viel weg, wat dat e tweeklank ''ei'' ipleverde. D'uutsproake van ''mei'' vo 't woord ''mee'' is typisch vo d'uutsproake van de westhoekbeweuners. ''Stede'' wordt nu ''stee'' uutgesprookn moa vroeger was da ''stei''.
*Bezittelik voornoamwoord ''Nuusnuus'' vo persoonlik en bezittelik''nunder'' voornoamwoordvo eesteAN persoon''ons'' meervouden ''hun'': bvb. ''Nuus kleenkiend is nuus geluk''.
 
== Referensje ==