Westelik West-Vlams: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 3:
't Westhoeks tegoare mè 't [[Noordelik West-Vlams]] wordt ook ''Kustwestvlams'' genoemd, omda vele van de toalkenmerkn bewoard zyn uut 't dialect van de Saksn, de Kustwestgermoansche voksstamme die binst de Germoansche volksverhuuziengn in de vierde en vuufde eeuwe Vloandern koloniseerde.
== Typisch westelike kenmerkn ==
Specifieke kenmerkn vo 't Westelik [[West-Vlams]] zyn:
*Wegval van de ''g'' van 't voltooid deelwoord: Typisch vo de toale van de West-Vlamsche Westhoek is da by voltooid deelwoordn de begun-''g'' wegvalt: ''edoan, ezien, ezeid, eleerd'', woaby dat de begunklienker zowel e doffe ''e'' kan zyn of e heldere ''è''. Da kenmerk doet an 't Iengels peizn, woa da 't voorvoegsel zelfs helegans weggevalln is: ''done, seen, said, learnt''.
*Verschil tusschn ''au'' en ''ou'' vó ''w'' in sommigte woordn: D'oorsproenkelike tweeklank ''au'' lik in ''blauw'' en ''grauw'', die etymologisch weregoat ip de combinoasje van lange ''aa'' + ''w'', is in de Nederlandsche spellienge nog herkenboar an de schryfwyze ''au'', moar in d' uutsproake valt 'n in 't [[AN]] en in de meeste dialectn t'hope met de ''ou'' van ''bouwn'' en ''touw''. In de toale van de westhoek is ter wèl e verschil tusschn de twè klankn. Doa zeggn ze nog ossan ''blaauw, graauw, klaauw'', tegenover ''bouwn'' en ''touw''.