Lernout en Hauspie: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Astro (discuusjeblad | bydroagn)
k →‎Technolohie: spelling
k sp
Regel 1:
{{veranderplat|Ippers}}
 
'''Lernot en Gauspie''' zin de twiè iprichters van ''L&H'' (loater ''LHSP''), het voôrmoalihevôormoalihe technolohiebedrif ut het [[Ippr|Ipperse]]. 't Es begonn'n als ièn van de mièst beloftvolle peirels van de [[Vlamse]] technolohie, moar es utiènhespat lik een enorm bubble.
 
=Geschiedenisse=
'''Jo Lernaut''' en '''Paul Hauspie''' zin in 1987 begonnen met een bedrivetje die sproaktechnologie ontwikkelde, '''L&H'''. Paul Hauspie wos e boekouder, Lernaut verkocht computers. Z' a'n alletwiè de visie da computers te bedien'n moesten zin met de stemme. In 't begun oalden ze ol het geld da ze noôdignôodig oan op bie de platselike middenstand. Rond '95 zin ze noa de Amerikoanse technologiebeurse [[NASDAQ]] egoan. Mede deur de hoeraverhoalen over nunder technologie, schoten under andièlen lik een rakette omhoge. Ze woarn oek gesteund tot in de ogste kringn: Prins Filip e Flanders Language Valley opend op 11 november 1999, tope me ièste minister [[Verhofstadt]] en koamervoôrzitterkoamervôorzitter [[Herman De Croo]]. [[Jean-Luc Dehaene]] zat in nundern Road van Bestuur. In 2000 es ter een einde gekomen an 't schoônschôon liedje, toen da de [[Wall Street Journal]] een artikel publiceerde over fraudepraktiken in de [[Zud-Koreaanse]] afdièlinge van L&H, die der in bestonden da ze nunder omzetciffers systematisch oger opgaven dan da ze in 't echt woaren. Vanaf ton e de beurswoarde van 450 miljard frank (op 't oogtepunt) gesmolten lik snieeuw voe de zunne. Op 24 oktober van 2001 zin ze failliet verkloard gewist deur de Ipperse handelsrechtbank.
 
=Technologie=
Regel 10:
 
=Invloed van L&H op de streke van Ippr=
Me 't verlies van ol 't held van mesjn ut de streke et L&H een wrange nasmoake eloaten in het Ipperse. Op 't oogtepunt van de hype wos ter oek sproake van het ontwikkeln van een echte [[Flanders Language Valley]] in Ippr (in navolhing van ''Silicon Valley''). Der es een hroote industriezone voo nieuwe technolohiën hebouwd in Ippr (in de vorm van een binnenoôrebinnenôore. L&H e nen korten tid in 't oôfdhebouwôofdhebouw hezeetn, moa achter 't faillisement es FLV stillekesan behunne doôbloedndôobloedn en is 't quasi leehheloôpnleehhelôopn.
 
=Woar es 't misheloôpenmishelôopen?=
In da oofdstik ier goan we ne kiè probeern te zien woar dat misheloôpenmishelôopen eit.
Belangrik is da Lernout en Hauspie ne groaten droam oan, e bitje geld, versjhrikkelik vele courage en nul ervoaring. Nul komma nul.
<br>Ze begistn 'n boel med e computerprogrammatje da an poar woërdjes koste erkennen van an hiël deudelikn spreker.
Regel 20:
==Sproaktechnolohie==
Nu dawe omzeggens 20 joar later zin, goan we ne kier kieken woar dat sproakerkenning stoat.
#Sproakerkenning is gemakkelik voar e demootje in laboratoriumcondisjes, verschrikkelik moeilik om et te doen marcheern met ondudelike sprekers en in en omgevieng woar datter oek andere sprekers en lawaai zin. En toen klappen we noh niet van de minschen lik de West-Vloamingen die 'n elft van nunder letters opeten, of de Aziaten woar da oek de toanoôgtetoanôogte de betiekenisse van 't woord bepoalt.
#Er zien nie vele condisjes woar da sproakerkenninge praktischer of rapper werkt dan n'poar simple knoptjes.
#'t Is gèn kattepis om sproakerkenninge in e product t'integreren op e praktische maniere.