Lotharingen: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 7:
 
In 870 wierd Lotharingen verdêeld ounder zyn nounkels [[Karel de Kletsn]] van [[West-Francië]] en [[Lodewyk den Duuts]] van [[Oost-Francië]], die elk e stik by under ryk krêegn. Mo der is nog vo Lotharingen gevochtn gewist tout dat et in 880 hêlegans ounder Oost-Francië (Duutsland) kwam.
 
[[Lodewyk et Kiend]] was de latste [[Karoliengers|Karolingische]] keunienk van Oost-Francië. In 903 gaft ie ‘t besteur over Lotharingen an Gebhard, met den titel ''hertog van Lotharingen''.
 
Achter Lodewyks dôod in 911 koozn d’edeln [[Koenroad I van Oost-Francië|Koenroad I]] ols ipvolger in Oost-Francië, mo deur den oadel van Lotharingen wierd Koenroad nie erkend. Zynder wildn e Karolienger en ze koozn [[Karel de Simpeln]] van West-Francië ols keunienk van Lotharingen.
 
Koenroad I wierd in Oost-Francië in 919 ipgevolgd deur [[Hendrik I de Veugeloare]], die Karel de Simpeln in 922 kost verjoagn uut Lotharingen. Hendrik was den êeste keunienk van de dynastie van de Ottoonn van ‘t [[Hillig Rôoms Ryk]] van Duutsche keuniengn en keizers. Je wordt anzien ols de stichter van ’t middelêeuws Duutsland.
 
Lotharingen was van ton ’n hertogdom ounder ’t Duuts ryk.
 
In 959 wierd ‘t hertogdom gesplitst in [[Lêger-Lotharingen]] (Lotharingia Inferior) en [[Ipper-Lotharingen]].
 
==Verdrag van Prüm==
Regel 43 ⟶ 33:
*[[Lodewyk et Kiend]] (900 – 911)
*[[Karel de Simpeln]] (911–922)
 
==Ende van et keunienkryk en begun van et hertogdom Lotharingen==
In 900 sneuvelde keunienk [[Zwentibold]] in e gevecht teegn de broers Matfried IV van de Metzgouwe en Gerhard I van de Gulikgouwe. [[Lodewyk et Kiend]], die mo 7 joar oud was, volgdeg hem ip. Je was mo juste keunienk in noame, want in dien tyd woarn der verschillige geslachtn bezig met under ip te werkn en te probeern zovele meugelik macht te krygn.
 
De drie machtigste groepn in Lotharingen woarn de ''Matfriediengers'', de ''Konradynn'' en de ''Reginars''.
 
De probleemn woarn begost achter da Zwentibold in 896 de broers Matfried IV en Gerhard I, van ’t huus van de Matfriediengers, ofgezet haad ols groaf en under bezittiengn confisqueerde. En in 898 haad ‘n zyn roadgever, de machtige groaf Reginar I van Henegouwn van ’t [[huus Reginar]], an de kant gezet.
 
Achter dat Zwentibold gesneuveld was, trouwde Gerhard I mè zyn weeuwe Oda van Saksn, dochter van Otto van Saksn en zuster van [[Hendrik I de Veugeloare]].
 
De belangrykste Konradyn was Gebhard, groaf van de Niddagouwe, Reyngouwe, Neder-Lahngouwe en Wetterau. In 903 gaft ‘n zyn eign den titel van hertog van Lotharingen, in noame van Lodewyk et Kiend. (''Kebehart dux regni quod a multis Hlotharii dicitur''). Doamee wast ’n e sôorte van platsvervanger van de joenge keunienk.
 
In 911 stierf Lodewyk et Kiend. Je was den ênigste wettige zeune van [[Arnulf van Karinthië]] en de latste [[Karoliengers|Karolingische]] keunienk in [[Oost-Francië]].
 
De Reginars hen lange gevochtn teegn de Konradynn vo de macht in Lotharingen. Oender ’t leiderschap van Reginar I, die hertog van Lotharingen was, koozn ze
de Karolienger [[Karel de Simpeln]] van [[West-Francië]] ols keunienk van Lotharingen in plekke van Koenroad I, die verkoozn was in Oost-Francië.
 
In 922 kost Hendrik de Veugeloare, den ipvolger van Koenroad I, Karel de Simpeln verjoagn uut Lotharingen.
 
In 925 kost 'n Lotharingen were oender Oost-Francië briengn, achter dat ’n hertog Giselbert versleegn haad.
 
Je was den êeste keunienk van de Saksische dynastie van d’Ottoonn of de Liudolfiengers van ‘t [[Hillig Rôoms Ryk]], en je wordt anzien ols de stichter van ’t middelêeuws Duutsland.
Lotharingen was van ton ’n hertogdom ounder ’t Duuts ryk.
 
Giselbert kwam Hendrik de Veugeloare zyn vazal en je trouwde in 928 mè zyn dochter Gerberga van Saksn.
 
In 959 wierd ‘t hertogdom gesplitst in [[LêgerNeder-Lotharingen]] (Lotharingia Inferior) en [[Ipper-Lotharingen]].
 
==Hertoogn van Lotharingen tout an de splitsienge==
*Gebhard van Lotharingen (903–910)
*ReinierReginar I van Henegouwn (910–915)
*Giselbert van Lotharingen (925–939)
*Hendrik I van Beiern (939–940)