Peper: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
GrouchoBot (discuusjeblad | bydroagn)
k robot Erbij: eu:Piperbeltz
link
Regel 13:
|datum= 1753
}}
'''Peper''' is de noame vo de tropische plantesôorte ''Piper nigrum'' (familie Piperaceae) en ook vo de vruchtn en under specerypoeier. Peperkorrels zyn de gedroogde beiers. Ze zyn a peu près 5 mm grôot en groeien in trosjes. Peper ethet eene styve scherpe smoake.
==Origine==
De peperplante groeit surtout in Indië, moar ook in Indonesië, Maleisië, Brazilië en Vietnam. Je groeit in de schauwte en j’etj'hè vele vocht nôdig en een ogehoge temperateure.
==Sôortn==
[[Ofbeeldienge:Pfeffer-Gewürz.jpg|thumb|left|<center>Groene, witte en zwarte peperkorrels]]
Regel 22:
Vo zwarte peper wordn trossn geplukt os ze nog nie rype zyn en direct gedroogd.
 
Vo witte peper wordn rype trossn geplukt en vo dadan ze gedroogd wordnzyn, wordt de wand van de beier d’rder ofgedoan.
 
Vo groene peper, die milder van smoake is, wordt de ounrype vrucht, ost 'n nog nie rype is, geconserveerd in [[azyn]] of zout woater.
==Gebruuk==
Peper wordt in styf vele gerechtn verwerkt vo de smoake te versterkn. Groene peper kan ook gebruukt wordn vo zoete desserts lik fruutsala, [[fraise|frèizn]] en [[chocola]]gerechtn ip smoake te briengn. Van zwarte peper wordt peperolie gemakt da wordt gebruukt in de parfum-en voediengsindustrie.
==Geneeskunde==
Peper bevordert de stofwisselienge en de verteirienge omda 't de productie van spêekselspuug en moagsappn stimuleert. De stoffe piperine die in peper zit wordt gebruukt in medicyne tegenteegn moagklachtn.
 
 
[[Categorie:Peperplante]]