Roger Vangheluwe: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
→‎Levensbesjchrievienge: --> toale + objectiviteit (misbruuk in te plekke van smeirlappery)
nog e bitje
Regel 1:
[[File:Monseigneur Roger Vangheluwe Brugge.jpg|right|200px]]'''Roger Vangheluwe''' (°[[7 november]] [[1936]] in [[Roeseloare]]) wos den bisschop van het bisdom [[Brugge]] toe den 23sten april 2010.
 
==Levensbeschryvienge==
==Levensbesjchrievienge==
Vangheluwe is geboorn in 1936. J'es als licentioat in de theologie en de bybelsche toalen ofgestudeerd, een diploma dat ie an de [[KULeuven]] ghoald heit. J'es paster gewyd in Roeseloare ip den 1sn februoari 1963. Als paster heet ie verschillende ipdrachten in 't ounderwys hetg'hed, woarounder professer an het grôotseminoarie van Brugge. In 1984 es 't ie bisschop benoemd (in 1985 gewyd).
De bisschop stoeng bekend vo ne geestigoard die koste lachen. Zô heet ie als êestn [[België|Belgischen]] bisschop in een tv-quiz meegedoan (Tabel van Mendelejev) en dorachter heet ie nog meegedoan met 't programma ''Zomer-2006'', worin dat ie ook nie stille gebleevn is.
 
Den 23sten van april van 2010 het ie z'n ountslag ingediend by de paus, vor een lange historie van misbruuk met een joentjie uut zn eign familjie, die begost was vo dat ie bisschop was en derachter nog verder gedeurd hêthet. De paus he z'n ountslag direct anveird. Nog den dag vo z'n ountslag, de negentiensten van april, haathaad ie in [[Leuvn]] vo de studentn geprikt en gezeid hoe schandoalig dat ie ol da misbruuk kienders in de katholieke kerke vound. J'het toun ook gezeid datda misbruuk kienders vil minder voorn komt in de kerke dan elders in de moatschappieëmoatschappye. 't Is in de nacht doarachter dat z'n familjie, en een poar eurn loater z'n misbruuktn kozen, nen e-mail no de bisschoppn van [[België|Balgie]] en no 't Centrum vo Kiendermisbruuk in de katholieke kerke gezoundn hênhen. 't En is nie geweetn of dat er een verband is tusschn z'n preke in Leuvn en de coleire van zyn familjie.
 
==SjchriefselsSchryfsels==
* 1990 Van hart tot hart. Een woord aan mijn broeder-priester (utgeverie Lannoo)
* 1992 Wat wij geloven. Een kleine inleiding op het katholykekatholieke geloof
* 1994 [[Jezus van Nazareth|Jezus]] ountmoetenontmoeten in Woord en Brood. Een aanreiking bij het gelovig vieren van de eucharistie
* 1996 Hoe wij bidden. Suggesties bij het christelijke gebed
* 1999 Zo leven wij. Christen zijn in 2000
* 2001 Matteüs aan het woord
 
==Externe koppelingekoppelienge==
[http://www.kerknet.be/bisdommen/brugge/brugge04.html Biografie ip Kerknet]