Yper: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k robot Erbij: bg:Ипер
Regel 67:
* De ''Sient-Nikloaskerke'': ebouwd round 1180 me geld van gravinne Margareta van de Elzas, in 1566 overkomste had van de beeldstormers. Erbouwd in renaissancestyl in 1841 en oudertusschn gin parochiekerke nemi (sedert 1995). 't Ounderwysmuseum is er in estookn, toet a 't en endetje moeste verhuuzn no 't stadsmagazyn achter da 't in 2005 ebrand hadde in de kerke. 't Gebouw zevve had e masse schoa, mo de museumstikkn zyn ol ered. In 2007 is olles were no de Sient-Nikloaskerke verhuusd.
* De ''Leet'': d'officiële name is 't ''Vandepeereboomplein'' (oud-minister en -burgemeester), mo niemand gebruukt die noame. 't Wos in oorsproung en eilandje tusschn de twee aarmes van d'Ypere of Yperlee woa dan de bootn kustn loadn en lossn (''sciplet''). In de 14ste eeuwe woarn der oek eentige bruggn over d'Yperlee, lik de Merschbrigghe en de Elverdincbrigghe (nu nog te verkenn deur de noamn van zystroatn van de Leet, de Langemeirsstroate en de Elverdiengstroate). De noame Leet is gebruukt sedert 1316 en de noame is bluuvn bestoan achter dat de Yperlee overwelfd is in 1663.
* 'n ''Schouwburg'': laasn de Kloosterpoorte (ingank van 't klooster byn de [[kathedroale]], vroegerder stoeg 't woapnschild van Yper up 't [[frontong]] (dubbelkruus en 2 gekruuste kromstaffn met doarounder ''Claustrum Sancti Martini''), 't wos vroegerder e soorte van herberge (''Capitel Bibael'') van de proosdy woa da 't vook muchte kommn.
 
== Evenementn ==