Willem Clito: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
GrouchoBot (discuusjeblad | bydroagn)
k robot Erbij: zh:威廉·克利托
Xqbot (discuusjeblad | bydroagn)
k robot Anders: zh:吉约姆·克利顿; cosmetische veranderingen
Regel 9:
| moeder = Sibylle van Conversano
}}
'''Willem Clito''' of '''Willem van Normandië''' ([[Rouen]], [[25 oktober]] [[1102]] – [[Oalst]], [[28 juli]] [[1128]]) was [[groaf van Vloandern]] van [[1127]] tout [[1128]].
 
Willem was den oudste zeune van hertog [[Robert Curthose]] van Normandië en Sibylle van Conversano, en e klêenzeune van [[Willem de Veroveroare]] en [[Mathilda van Vloandern]]. Zyn grôtmoeder Mathilda van Vloandern was de zuster van [[Robrecht de Fries]]. De dochter van Robrecht de Fries, [[Adela van Vloandern]] was de moeder van Willems vôorganger [[Karel de Goein]].
 
De noame ''Clito'' was e middelêeuws-Latynschn term, equivalent met et Angelsaksisch woord [[Aetheling]]. ’t Wilde zeggn ''van oadel'', en ’t wierd gebruukt vo prinsn an te duudn van de keunienklikke dynastye, die verkiesboar woarn vo ‘t keunienkschap.
De gelatiniseerde Germoansche vorm ''Adelin(us)'' wierd gebruukt by zyn kozyn ''Willem Adelin'', zeune van Hendrik I van Iengeland.
 
== Zyn leevn ==
Achter da Willems voader, Robert Curthose, versleegn was deur zyn broere Hendrik I van Iengeland in de Slag by Tinchebray (28 september 1106), wierd ie overmêesterd en gevangn gezet. De klêne Willem kwam in handn van zyn nounkel, die Willems halfzuster, ’n ounwettige dochter van Robert Curthose, vor hem liet zorgn. Ze was getrouwd met Helias van Saint-Saens, die in 1112, achter de rik van Hendrik I, mè Willem vluchtte no ’t hof van groaf [[Boudewyn VII van Vloandern]].
 
Regel 26:
 
Achter da groaf Karel de Goein in 1127 vermôord was in de [[Sint-Donoaskerke]] in [[Brugge]], gerakte Vloandern in e serieuze crisis, omda Karel zo geirn gezien was en omdat ‘n gin ipvolger haad. Mo der woarn veel kandidoatn:
* Willem Clito
* [[Willem van Yper]] (klêenzeune van [[Robrecht de Fries]])
* Dirk VI van Holland (achterklêenzeune van [[Geertrui van Holland]], die getrouwd was mè Robrecht de Fries)
* Boudewyn IV van Henegouwn (achterklêenzeune van [[Richilde van Henegouwn]], die getrouwd was mè [[Boudewyn VI van Vloandern]]
* Arnaud van Denemarkn (zeune van Ingertha, zuster van Karel de Goein)
* [[Diederik van den Elzas]] (klêenzeune langs moeders kant van Robrecht de Fries)
 
De Fransche keunienk profiteerde van de chaos deur Willem Clito an te stelln ols ipvolger. Je peisde dat ‘n azo van Vloandern e sterkn boundgenôot kost moakn teegn de keunienk van Iengeland. Mor economisch kwoamn Vloandern en Iengeland goed overêen, omda Vloandern Iengelsche wulle nôdig haad vor under loaknindustrie.
 
Willem ha wel ’t grotste stik van zyn jeugd in Vloandern deuregebrocht, mo je wist nie hoe dat ’n e groafschap most besteurn. Je besefte nie dat er de latste joarn grôte veranderiengn gebeurd woarn in de stedelikke ountwikkelienge en j’hield gin rekenienge met ol de rechtn dan de gemêentn gekreegn haan ounder [[Boudewyn Hapkin]] en Karel de Goein, in ’t noadêel van de groafelikke macht.
 
Olgouwe begostn z’overol in ipstand te kommn teegn hem. In Rysel en Sint-Omoars wierdn ze zwoar gestraft. Mor o Willem ip weg was no Gent haan z’under doa voorbereid deur twi machtige hêern van [[Ryksvloandern]], Daniel van Dendermonde en Ywan van Oalst, te benoemn. Ze voeldn under sterk, want Hendrik I van Iengeland haad under beloofd van Vloandern militair te steunn in geval dat er ’n oorloge zou van kommn.
Regel 45:
 
J’is begroavn in d’Abdye van Sint-Bertinus in Sint-Omoars.
 
[[Categorie:Groaf van Vloandern]]
 
Regel 59 ⟶ 60:
[[pl:Wilhelm Clito]]
[[ru:Вильгельм Клитон]]
[[zh:威廉吉约姆·克利]]