Valerius De Saedeleer: verschil tussen versies

98 bytes toegevoegd ,  12 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(corr. typo + biografie)
Geen bewerkingssamenvatting
[[Ofbeeldienge:De Saedeleer-Gadeyne.jpg|thumb|Valerius De Saedeleer (nereliggend) in Blanknberge met o.a. [[Jules Gadeyne]] (middn)]]
'''Valerius De Saedeleer''' ([[Aalst]], [[4 ogustus|4 augustus]] [[1867]] - [[Leupegem]], [[16 september]] [[1941]]) was e [[Vloandern|Vlamsche]] kunstschilder. Je schilderde uutgestrekte panoramische landschappn. Je was één van de schilders van deden êeste groep van de [[Latemsche Schole]].
 
== Leevn en werk ==
Valerius De Saedeleer was de zeune van e fabrikant van zêpe. Teegn de gouste van z’nze voader gingtgiengt ‘n'n noa ded' Academie vo Schone Kunstn in [[Gent]] woa dat 'n in contact kwam met 't anarchistisch socialisme. Loater volgdet ie lesse by [[Franz Courtens]] in [[Brussel]]. Je trouwdege in 1889 in Aalst met Clémentine Limpens.
 
Je weunde êest e poar joar in [[Blanknberge]] en [[Wendune]]. Je was doa by een artistieke groeperingegroeperienge ''De Zwarte Kat'' tegoare met kunstschilder [[Jules Gadeyne]] (1857-1936). Ze kwoamn tegoare in ’t't strangecafé ''A la Belle-Vue'' in [[Harendyke]] dat oopng’oudn wierd deurvan Mietje Gadeyne, de zuster van Jules Gadeyne. Harendyke was één van de favoriete pleksjes van De Saedeleer. J’etJ'het er ook nog geweund in ’t't dunecafé de ''Bagatelle''. In 1894 et keuniginne Carolina van Saksen in de Bagatelle e schilderye van De Saedeleer gekocht vo 200 fr, e forse somme in dien tyd.
 
Doar achter ethet De Saedeleer ook in [[Lissewege]] geweund in e boerderytje langs de Ter Doeststroate. Eén van z'nze winterlandschappnwienterlandschappn, geschilderd in Lissewege, angthangt in ‘t't [[Groeningemuseum]] in [[Brugge]].
 
Je weunde ook in St.-Martens-Latem (1893), Afsnee, St.-Denys- Westrem en in [[Gent]] by [[George Minne]]. Je was doa lid van de Socialistische Partye.
 
In 1898 kêerdet ie were noa Latem. De schilderyen dat ’n'n makte tusschn 1904 en 1914 wordn anzien als zyn beste werkn.
 
Van 1908 tout 1914 weundet ie in [[Tiegem]] en in 1914 gingtgiengt ‘n'n noar [[Iengeland]]. Je weunde in ‘t't heuvelland van [[Wales]].
 
Je kêerde in 1921 were noa [[Vloandern]], êest in Etikhove touttoet in 1937 en achter da zyn vrouwe gestorvn was, de grotste klop van zyn leevn, giengt gingt ’n'n by één van zyn dochters weunn in Leupegem, woa dat ’n'n ook gestorvn is ipden 1616stn december 1941.
 
==Varia==
*In Blanknberge ist er e rampe noa de zêedyk vernoemd noa Valerius De Saedeleer vernoemd: ''De Saedeleerhelling''.
*In Lissewege en in Etikhove is’tist er e wegwegel noar em vernoemd: ''Valerius De Saedeleerpad''.
*In Aalst ist er e ''Valerius De Saedeleerstroate''.
 
24.813

bewerkingen