Broabants: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Grytolle (discuusjeblad | bydroagn)
k twee bepaald -> bepoald
Grytolle (discuusjeblad | bydroagn)
kapkes op standoard
Regel 1:
Ounder '''Broabants''' verstoan me de mêeste variantn van 't [[Nederlands]] die gesproken weirn in d' [[Holland|Hollandsche]] provinsje Noord-Broabant en de [[Vloandern|Vlamsche]] provinsjes [[Antwerpn (provinsje)|Antwerpn]] en [[Vlams-Broabant]]. Vodder volln, brêed gedefinieerd, ôok et Zuud-Gelders en de dialectn van nôordelik Hollands Limburg en et land van Hulst en westelik [[Belgisch Limburg]] ounder et Broabants. In 't nôordwestn van Nôord-Broabant (Willemstad) weird een Hollands dialect gesprookn, binst dat de dialectn van de dorpn Budel, Maarheeze en Soerendonk in essentie variantn zyn van 't [[Limburgs]].
 
Et Brabants is tegôare med et Hollands den belangrykste groep Nederlandsche hôofddialectn. In 't begun van heur geschiedenisse oundergienk de standoardtoalestandôardtoale ênigte Broabantsch' invloedn.
 
 
Regel 7:
====Grammatica====
====='t Gebruuk van "gij" en -ke=====
Een belangryk kenmerk van 't Broabants is et persôonlik vôornaamwoord ''gij'', dad in 't Hollands ''jij'' en in het [[Limburgs]] ''de'', ''doe'', ''dich'' en ''diech'' noemd. Typisch is ôok de vormienge van [[verklêenwoord]]n med et [[suffix]] ''-(e)(s)ke'' en de typische subjectsverdubbelienge achter ''gij'' meh mêestol -d/-t (regelmôatigen uutgank by werkwoordn vôor'n twidde persôon) + -e gij, wad ôok de regel is in Ôost-Vloandern. Werkwoordn die styf dikkels gebruukt zyn, henhein hier dikkels ne g'assimileerde vorme, lik byvôorbild "hedde gij" (''hè je gy''), de regelmôatige stamklankverkortienge buutn beschouwienge gelôatn.
 
Den ounderwerpsvorme en possessieve vorme van ''gij'' is ''ou(w)'' (uut ''u(w)'') tegôare meh (historische) verkortiengn dôarvan lik "oe(w)" en "a(w)".
 
=====Woordgeslachten=====
Juste lik de reste van de Zuud-Nederlandsche dialecten kend et Broabants een dudelike schêdienge in drie [[woordgeslacht]]n, te zien by de verbugienge van de lidwoordn, anwyzende- en bezittelike vôornaamwoordn en byvoeglike naamwoordn. Surtout de strikte geslachtsschêdienge deur 'n apart lidwoord by elk geslacht, ounderschêed et Broabants ols toalsystem van 't StandoardnederlandsStandôardnederlands. Med uutzounderienge van dêeln van West-Vloandern zyn de mêeste van de verbugiengn hier algemêen in gebruuk in Zuud-Nederland.
 
Olsan Mannelik - Vrouwelik/Mêervoud - Ounzydig: