Tempeliers: verschil tussen versies

37 bytes toegevoegd ,  9 jaar geleden
k
robot Anders: la:Pauperes commilitonum Christi Templique Salomonici; cosmetische veranderingen
k (robot Erbij: oc:Òrdi deu Temple)
k (robot Anders: la:Pauperes commilitonum Christi Templique Salomonici; cosmetische veranderingen)
 
[[Ofbeeldienge:Templarsign.jpg|thumb|'t Zegel van de Tempeliers]]
In 1120 wierd d’'''orde van de Tempeliers''' ipgericht. Offisièl heetten ze d’Orde van d’Orme Ridders van [[Jezus van Nazareth|Kristus]] en den Tempel van Salomong. In ’t begin was under bezoenderste doel de pelgrims die no ’t Illig land en no Zeruzalem giengen te beschermen. Ze woaren eingentlik 'n gêestelikke orde die in de platse van juste mo te lezen lik poaters ôok vochten lik ridders. Lik de monnieken an z’ôok de gelofte van oarmoe en kuischeid afgeleid.
 
== De Tempeliers in West-Vloandern ==
Ôok in West-Vloand’ren woaren ze styf gèren gezien en aan ze veel bezittiengen. Under commanderieë (de name vô un lokaal oofdkwartier) in [[Yper]] was één van d’êeste in West-Europa en moe styf grôot gewist zien, mo is in de loop van de joaren volledig verdwenen. Der zyn wel nog de Tempelstroate en de Tempelpoarte die an under doen peinzen.
 
Ôok in [[Slype]] was ’t er un commanderieë met 'n kapelle en boerderie’n, en in de kerke van Slype woaren der glasramen van de Tempeliers en lagen der zelfs begraven, mo da d’is ollemolle vernietigd me den [[Êeste Weireldoorloge]].
Ip de Grôte Mart van [[Brugge]] aan ze ôok drie uzen en in de Katelienestroate 'n refuge vô de commandeur van Slype.
 
An ’t oofd van de Tempeliers stoend er 'n grôotmêester. Den tiensten grôotmêester was 'n Vloamieng, Gerardus van Ridefort (Gerardus van [[Ruddervôorde]]). Je was oender andere mè [[Diederik van den Elzas]] ip [[kruustocht]] gewist no ’t Illig Land.
 
== 't Ende van de Tempeliers ==
Om dasse zo populair woaren kregen ze van overols cadeaus en wieren ze styf rieke en machtig. Dorom beschuldigde [[Filips den Schoonn]] under van ketterieë en liet ie ol de Tempeliers ippakken en beslag leggen ip under riekdommen. (Der zyn zelfs geruchten da 'n stik van z'n colère tegen de Tempeliers kwaamp omdan ze nie aan willen meedoen me de Fransche in de [[Guldnspoornslag]] in 1302).
 
In 1312 wierd d’orde officiël oentboenden. Den laatsten grôotmêester, Jacques de Molay, stierf in 1314 ip den brandstapel.
 
== Lyste van de Grôotmêesters van de Tempeliers ==
* Hugo de Paganis 1118/19 - 24 meie 1136/37
* Robertus Burgundio 1136/37 - 13 januoari 1149
* Ebrardus de Barris 1149 - 1152 (?)
* Bernardus de Tremelay 1152 (?) - 16 ogustus 1153
* Andreas de Montbard 1153 - 17 januoari 1156
* Bertrandus de Blanchefort 1156 - 2 januoari 1169
* Guillelmus de Belloioco meie 1273 - 18 meie 1291
* Tybaldus Gaudini 1291 - 16 april 1293
* Jacobus de Molay 1293 - 1307 (+18 moarte 1314)
 
== Varia ==
De Tempeliers zyn den latsten tyd were vrêe populair, vôorol deur romans lik [[Het Heilige Bloed en de Heilige Graal]] en natuurlik [[De Da Vinci Code]].
 
[[ka:ტამპლიერები]]
[[ko:성전 기사단]]
[[la:Pauperes commilitonum Christi Templique Salomonici]]
[[la:Templarii]]
[[lb:Templeruerden]]
[[lt:Tamplieriai]]
10.232

bewerkingen