Fernando Álvarez de Toledo: verschil tussen versies

k
[r2.5.2] robot Anders: sv:Fernando Álvarez de Toledo, hertig av Alba; cosmetische veranderingen
k (robot Erbij: da:Hertugen af Alba)
k ([r2.5.2] robot Anders: sv:Fernando Álvarez de Toledo, hertig av Alba; cosmetische veranderingen)
'''Fernando Álvarez de Toledo''', bygenoamd den ''Yzern hertog'', (Piedrahita (Avila), [[29 oktober]] [[1507]] - Lissabon, [[11 december]] [[1582]]), was de derdn hertog van Alva (Spoans Alba), de belangrykstn generoal van Spanje en [[Landvoogdn van de Habsburgsche Nederlandn|landvoogd]] van de [[Nederlandn]] in ‘t begun van de [[Tachtigjoarign Oorlog]]. Zyn [[Bloedroad]] en keihard wrêed besteur verergerde nog den ipstand in de Nederlandn, en leidde uutendelik toet de [[Republiek der Zeevn Verenigde Provinciën]].
 
== Ofkomste ==
Fernando Álvarez de Toledo stamt uut ’t huus Alba en was de zeune van Don Garcia Álvarez de Toledo en Beatriz de Pimentel. Ols kiend krêegt ‘n ol lesse in militaire krygskunde en politiek van zyn grotvoader Fadrique, de twiddn hertog van Alva.
 
== Veldhêre ==
[[Keizer Karel V]] steldeg' hem in 1535 an ols bevelhebber van zyn Spoansche veldtochtn. En loater kwamt ’n ôok in dienst van [[Filips II van Spanje|Filips II]].
 
== Landvoogd ==
Achter de [[Beeldnstorm]] stelde Filips II Alva an ols landvoogd. Je mocht ip zyn maniere korte mettn moakn mè den ipstand. In ogustus 1567 vertrokt ie met e leger van 10.000 soldoatn van Spanje no de Nederlandn en je richtte doar in [[Brussel]] de ''Road van Beroertn'' ip, nie vo nieks de ''Bloedroad'' genoemd. ’t Was e sôorte rechtbank woa dan de ketters en ipstandige protestantn veroordêeld wierdn. Wien dat er hem verzette teegn ’t Spoans regime wierd ofgeslacht. Der woarn à peu près 1100 executies. De groavn Egmont en Horne woarn by d’êeste slachtoffers. De 5dn juni 1568 wierdn ze in Brussel publiekelik oenthoofd ols voorbeeld.
 
[[ro:Ducele de Alba]]
[[ru:Фернандо Альварес де Толедо]]
[[sv:Fernando Álvarez de Toledo, hertig av Alba]]
[[uk:Альба Фернандо де Толедо]]
[[wa:Duk d' Åle]]
10.234

bewerkingen