Konrad I van Oost-Francië: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 14:
| moeder = Glismut van Karinthië
}}
'''Konrad I''', de JoengernJoungern genoemd, (ca. 881 - Weilburg, [[23 december]] [[918]]) was van 906 hertog van Frankn (of Franconië) en van 911 toettout 918 keunienk van [[Oost-Francië]], et loatere Duutsland.
 
Je was de verkoozn ipvolger van [[Lodewyk et Kiend]], de latste [[Karoliengers|Karoliengische]] keunienk van Oost-Francië, en j‘is den ênigste keunienk van et huus van de Konradynn[[Konradynen]] gewist. ‘t Keunienkryk evolueerde loater oenderounder ’t Saksisch huusHuus van de [[Liudolfiengers]] (ook Ottoonnet Ottoons Huus genoemd) noar et [[Hillig Rôoms Ryk]].
 
In [[Lotharingen]] wierd Konrad nie erkend als ipvolger van Lodewyk et Kiend. Reginar I, van et [[huus Reginar]] of de Reiniers, was ton hertog van Lotharingen. De Reginars hen lange gevochtn teegn de KonradynnKonradynen vo de macht in Lotharingen. OenderOunder zyn leiderschap koozn ze de Karolienger [[Karel de Simpeln]] van [[West-Francië]] als keunienk van Lotharingen in de plekke van Konrad.
 
Konrad was e zeune van Konrad den Oudern van Fritzlar en van Glismut, e dochter van [[Arnulf van Karinthië]].
 
In 913 ist ‘nie getrouwd mè Cunigonde van Zwaabn. Z’haan twi joengesjounges: Cunigunde en Herman.
 
Hêel de periode dat 'nie keunienk was hèthet 'nie standvastig moetn vechtn teegn de groeiende macht van d’hertoogn van de [[stamhertogdom]]mn Saksn, Beiern en Zwaabn, en j'hèthet et uutendelik nie kunn hoaln.
 
Je besefte da den hertog van Saksn den ênigstn was die capabel was vo ‘t keunienkryk tegoare t‘houdn en ip zyn sterfbedde kost ‘nie zyn broere Eberhard overhoaln vo de krône over te droagn an [[Hendrik de Veugeloare]], den hertog van Saksn, die hem ipvolgde in Oost-Francië. Zyn broere volgdeg hem ip als hertog Eberhard III van Franconië.
 
{{commonscat|Conrad I, Holy Roman Emperor|Konrad I}}