Begynof (Diksmude): verschil tussen versies

3 bytes toegevoegd ,  11 jaar geleden
k
r2.5.2) (robot Anders: nl:Begijnhof Diksmuide; cosmetische veranderingen
k (sv 1.2)
k (r2.5.2) (robot Anders: nl:Begijnhof Diksmuide; cosmetische veranderingen)
Et '''Begynof va [[Diksmude]]''' es de vroegere verbluufsplekke van de begynn van Diksmude. Het makt, soamen mè da van [[Begynof (Kortryk)| Kortryk]] en [[Begynof (Brugge)| Brugge]] de ênigste drie in [[West-Vloandern]].
 
== Geschiedenisse ==
Het begynof es ipgericht gewist in de [[13e eeuw]], mêer bepoald in [[1273]]. [[Margaretha van Constantinopel]], [[Groafschap Vloandern|groavinne van Vloandern]] gaf ton toestemmienge an Marguerite Godscalc, de begyne van Diksmude, toestemmienge en giftn voo de bouw van et begynof. Et begynof lag vrêe ounder vier deur de oorloogn van dienen tyd: 'n [[ounderjoarign oorlog]], de [[reformoatie]], de [[beeldnstorm]], de [[Fransche Revolutie]] en de [[Êeste Weireldoorloge]]. 't Es volledig platgesmeetn gewist in [[1914]], moar in [[1923]] es't beslist gewist om et were ip te bouwn volgns de oude styl. In [[1990]] es et begynof eigndom gekoomn van de [[vzw]] De Lovie.
 
== Uudige invullienge ==
De vzw De Lovie begeleidt persôonn mè ne verstandelikke andicap uut de streeke. Ze gebruukn et begynof voo de uusvestienge van die minsn.
 
== Varia ==
In [[2007]] eit et begynof meegedoan an de Monumentenstrijd ip de [[VRT]]. Et es tot in de finale gerakt (vôor de [[Keunienklikke stalliengn]] van [[Ostende (stad)|Ostende]] en de [[ommel (plante)|oppecultuur]] in [[Poperienge]], moar eit doar verloorn van de Stôomstroopfabrieke uut [[Borgloon]].
 
== Externe koppelienge ==
* [http://www.begijnhofdiksmuide.be Officieeln website]
 
[[Categorie:Begynof in West-Vloandern]]
[[Categorie:Diksmude]]
 
[[nl:Begijnhof van Diksmuide]]
10.248

bewerkingen