Gouwe: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
iw
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
[[Image:Flandres -Pagi du Marquisat.png|thumb|<center>Vlamsche gouwn]]
'''Gouwe''' is de Germoansche benoamienge van ’t Latyns woord '''pagus''' (mv. pagi).
 
In ‘t Gallo-Romeins Ryk, achter de reorganisatiëreorganisoasje van Diocletianus, was e pagus (vgl. ''pays'' in ‘t Frans) e klêen politiek-geogroafisch district van e Romeinsche provinciëprovinsje.
 
In de vierde êeuwe vestigdn Salische [[Frankn]] under in de streke die Toxandria genoemd wierd. Ounder de [[Meroviengers|Merovienger]] [[Clovis I]] wierdn verschillige Frankische stammen verênigd. In 486 versloegt ie Syagrius, de latste Romeinsche gouverneur in ’t nôordn van Gallië.
In 486 wierden de Gallo-Romeinn versleegn deur [[Clovis I|Clovis]], en begost de periode van de [[Meroviengers]] en loater de [[Karoliengers]] van ‘t [[Frankisch Ryk]].
 
‘t Oud Vloandern vormde de civitas Menapiorum. In ‘t westn en ‘t nôordn laglagt de Pagus Isseretius (Yzergouwe), de Pagus Flandrensis ([[Vloanderngouwe]] round Brugge), de Pagus Rodanensis (Rodenburg- of Eirdenburggouwe) en de Pagus Wasia (Woasgouwe). In ‘t ôosten laglagt de Pagus Tornacensis (Doornikgouwe, an de lienkerkant van de Schelde), de Pagus Curtrecinsis (Kortrykgouwe, tusschn Schelde en Leie) en de Pagus Gandensis (Gentgouwe). Tusschn ol die gouwn laglagt de Pagus Mempiscus (Mempiscusgouwe, ten westn van de Leie).
 
In de 9ste êeuwe begostn de [[Karoliengers]] overol gouwegroavn an te stelln, surtout vo de verdedigienge teegn de [[Vikings]]. [[Boudewyn met den Yzern Oarm]] krêegt de [[Vloanderngouwe]]. Je trouwde in 862 mè [[Judith van West-Francië]], de dochter van [[Karel de Kletsn]], die hem de gouwe gaf.
Veel gouwn evolueerdn loater no groafschappn.
 
Vele gouwn evolueerdn loater no groafschappn en Boudewyn kwamt den êeste [[Groaf van Vloandern|groaf]] van ‘t [[groafschap Vloandern]].
 
==Gebruuk van 't wôord gouwe 'n dag va vadoage==