Ôost-Vlams: verschil tussen versies

24 bytes toegevoegd ,  11 jaar geleden
(iw)
Vroeger moetn de dialectn van Ôost-Vloandern styf goed ip ‘t West-Vlams van nu getrokkn ein. Dat is te zien in vele middelêeuwsche tekstn. Achter de [[middelêeuwn]] zyn d’r in Ôost-Vloandern, in teegnstellienge tout West-Vloandern, toalveranderiengn gebeurd, die in vier groepn verdêeld kunn wordn:
=== Vernieuwiengn ounder Brabantschn invloed met e grôot geografisch bereik ===
Die groep vernieuwiengn dateert van de 16ste êeuwe, os de toale van 't [[Hertog van Brabant|hertogdom Brabant]] dominant is gewordn. Ze zyn in Brabant ountstoan in de loate middelêeuwn en z'hen achter een ende Ôost-Vloandern vo 't grotste dêel overspoeld.
Voorbeeldn zyn: d'oude y (Wvl. rype ) en uu (Wvl. huus ) wordn in 't Ovl. ''rijp'' en ''huis'', d'oude ieë (Wvl. rieët ) en oeë (Wvl. voeët ) wordn in 't Ovl. ''riet'' en ''voet'', d'oude eeë (Wvl. steeën ) en ooë (Wvl. booëne ) wordn in 't Ovl. ''stieën'' en ''boeën(e)'' (nu mêestal ''buuën(e)'').
 
=== Vernieuwiengn ounder Brabantschn invloed met e beperkt geografisch bereik ===
Die groep Brabantsche verschynsels zyn beperkt tout 't ôostelik derde van de provincie: bv. 't wegvalln van d'ôorsprounkelikke finale-e in woordn lik ''kerke'' en ''katte'' ’(in Brabant en ôostelik Ôost-Vloandern: ''kerk'' en ''kat'').
4.473

bewerkingen