Guillaume Charlier: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k sv 1.2
+iw, commons
Regel 1:
[[Ofbeeldienge:Lippens en De Bruyne 2.jpg|thumb|Monument van Lippens en De Bruyne deur Guillaume Charlier ip den dyk van Blanknberge]]
'''Guillaume Charlier''' ([[Elsene]], [[1854]] – [[Sint-Joost-ten-Node]], [[1925]]) was een beeldhouwer uut ‘t Brusselse die vele ip vakanse kwam in [[Blanknberge]].
[[Ofbeeldienge:Les aveugles Tournai.JPG|thumb|Groep blende deur Charlier vo de kathedroale van [[Dôornik]]]]
==Leven en werk==
'''Guillaume Charlier''' ([[Elsene]], [[1854]] - [[Sint-Joost-ten-Node]], [[1925]]) was eene beeldhouwer uut ‘t't Brusselse die vele ip vakanse kwam in [[Blanknberge]].
Charlier was den oudstn van een krôostryk gezin. At’n viftien joar oud was stierf z’n voader. Je was verplicht van by verschillige kunstnoars te goan werkn vo ’t gezin t’ elpn ounderoudn en vo zyn studies te kunn betoalen. Negen joar loater, in 1879 kocht de [[mecenas]] Henri Van Cutsem zyn êeste werk en da betêkende vor em ’t begun van een comfortabel burgerleevn. Charlier verblêef een poar moandn in [[Italië]] en kwam azo in contact met de antieke kunst moa je was surtout ginteresseerd in de geweune menschn ip stroate. In de loop van zyn carrière et ‘n verschillige thema’s gebruukt. Soms religieuze ounderwerpn of scènes uut ’t leevn van oarme menschn woarin dat de moederfigeure een belangryke rolle speelde. Je gienk vele ip vakanse in Blanknberge en je dêed nie liever of klappn over ’t werk van de visschers en de geweune menschn ip de piere of ip den dyk. Charlier was ook een grôot portrettist en j’et vele werkn gemakt vor oopnboare plengs in Belgje. Die bestelliengn woaren ’t bewys da z’n kunst officieel erkend wierd. Me z’n jovioal en socioal karakter dêed Charlier mee an ’t culturele leevn van zyn tyd. Je was lid van “La société Nationale des Beaux-Arts” en de kunstenoarsgroep “[[Les XX]]”. De mêeste van zyn werkn zyn te viendn in ‘t “Museum vo Schône Kunstn” in [[Doornik]] en in ’t [[Charliermuseum]] in [[Brussel]].
==Varia Leven en werk ==
Charlier was den oudstn van eene krôostryk gezin. At’nOt viftien'n joar oudviftiene was stierfgieng z’nze voader. dôod. Je was verplicht van by verschillige kunstnoars te goan werkn vo ’tde gezinmenoage t’t' elpnhelpn ounderoudnounderhoudn en vo zynze studies te kunn betoalenbetoaln. Negen joar loater, in 1879, kocht de [[mecenas]] Henri Van Cutsem zyn êeste werk en da betêkendewas vor emhem ’t't begun van eene comfortabel burgerleevn. Charlier verblêef eene poar moandn in [[Italië]] en kwam azo in contact met de antieke kunst moa je was surtout ginteresseerdg'interesseerd in de geweune menschn ip stroate. In de loop van zyn carrière et ‘nhet 'n verschillige thema’sthema's gebruukt. Soms religieuze ounderwerpn of scènes uut ’t't leevn van oarme menschn woarin dat de moederfigeure eene belangryke rolle speelde. Je gienk vele ip vakanse in Blanknberge en je dêeddêe nie liever of klappn over ’t't werk van de visschers en de geweune menschn ip de piere of ip den dyk. Charlier was ook eene grôot portrettist en j’etj'he vele werkn gemakt vor oopnboare plengsplings in BelgjeBelgië. Die bestelliengn woarenwoarn ’t't bewys da z’nzyn kunst officieel erkend wierd. Me z’nze jovioal en socioal karakter dêeddêe Charlier mee an ’t't culturelecultureel leevn van zyn tyd. Je was lid van “La''La société Nationale des Beaux-Arts”Arts'' en de kunstenoarsgroep “[[''Les XX]]”''. De mêeste van zyn werkn zyn te viendn in ‘t't “MuseumMuseum vo Schône Kunstn”Kunstn in [[DoornikDôornik]] en in ’t't [[Charliermuseum]] in [[Brussel]].
*Een rampe noa de zêedyk in Blanknberge is vernoemd noa Charlier: de “Charlierhelling”
== Blanknberge ==
*’t [[Monument van Lippens en De Bruyne]] ip de zêedyk en ’t monument “Moedersmart” ip ’t kerkhof van Blanknberge zyn werkn van Guillaume Charlier.
*EenE rampe noa deden zêedykdyk in Blanknberge is vernoemd noa Charlier: de “Charlierhelling”''Charlierhelling''
*’t't [[Monument van Lippens en De Bruyne]] ip de zêedyk en ’t't monument “Moedersmart”"Moedersmart" ip ’t't kerkhof van Blanknberge zyn werkn van Guillaume Charlierhem.
 
{{commonscat|Guillaume Charlier}}
 
[[Categorie:Beeldouwer|Charlier Guillaume]]
 
[[fr:Guillaume Charlier]]
[[hu:Guillaume Charlier]]