Velokoerse: verschil tussen versies

Geen verandering in de grootte ,  14 jaar geleden
k
sp
k (sp)
k (sp)
 
===Ièndahswedstriden===
Ièndahswedstriden zin, zoals de noame ol suhhereerd, wedstriden die over ièneêene dag hereedn wordn. Der zin veel ièndahswedstridêendahswedstrid'n, inhedèld in catehorieen volgens hun belang. De belangrikste wedstriden zin sedert 2005 hehroepeerd in de UCI [[Pro Tour]]. De belangrikste periode voo de ièndahswedstridenêendahswedstriden is moart-april, met een ipienvolginge van Pro Tour wedstriden. Een ander belangrike periode es het nojoar, met een twiède reeks wedstriden eindihend in het [[Weireldkampioenskap]]. Een aantal van de belangrikste wedstriden zin:
* [[Milaan-San Remo]]
* [[Ronde van Vlaonderen]]
In de wielerrondse ei je verskillende klassementen: iederen dag dat er nen rit hereden weird es't er nen dahwinnoare. De belangrikste pris es de overwinninge in tid (olle tiden van olle rittn weirden tôopeheteld, en deen met minste tid wint de ronde. Doarnoast ei je wok nog het [[puntnklassement]] (aan de ankomste weirdn der puntn heheven in platse van no den tid te kikken), het [[bergklassement]], het klassement voor de beste jongere, de aanvalslust,...
 
West-Vloandern eit iènêen wielerronde: de [[Driedoagse van De Panne]].
 
==Subdisciplines en specialisoasie==
Der bestoan verskillende types van renners, noarhelang under kwaliteitn (vôorbeeld de sôorte spiern da ze ein):
* '''Sprinters''': da zin coureurs die meedoen voo de overwinning oat het [[peloton]] in hroep ankomt an de finish. Een vôorbeeld es [[Tom Boonen]] en [[Mc Ewen]].
* '''Tidridders''': zin coureurs die hoe zin in nen tidrit, die dus rap allièneallêene keun rien. Tes het slag coureurs die, os ze meekeun'n in de berhen, nohal dikwijls favoriet zin voo de eindoverwinninge in een wielerronde. Vôorbeeld: [[Lance Armstrong]]
* '''Berhheitn''': hasten die hemakkelijk berhip keun'n rien. Vôorbeeld: [[Marco Pantani]], [[Lucien Van Himpe]]
* '''Aanvallers''': coureurs die geirne in de ontsnappinge hoan, mièstal in vlakke ritt'n en zohenoamde overhangsritten (ritten tussen twiè berhritten in). Vôorbeeld: [[Johan Museeuw]], [[Nico Mattan]].
 
Verder weirden coureurs nog in twiè catehorieën onderverdield:
* '''Kopmann'n''': hasten die iènêen van de kwaliteitn van ierbôovn ein, en dus daordeure veel winn'n.
* '''Knecht'n''': die iets mindere kwaliteiten ein, en doardeur vôoral de kopmann'n moeten help'n (vb. woater han oaln bie de ploehleider, tempo bepoaln van het peloton, de kopman ut de wind zettn, nen velo ofstoan an de kopman o tie plat riedt,...).
 
Der zin verskillende stratehieën:
* O ne ploeh nen hoeien sprinter in us eit, hoan ze trachten om het peloton soamen te oudn tot an de meete.
* Ploehen zonder sprinter hoan aanvalln, d.w.z. nen coureur hoat trachten te demarreren ut het peloton en allièneallêene, of in een kliènklêen hroepke de meete trachtn te oaln.
* In een berhrit zal nen ploeh met nen hoeie klassementsridder de koerse tracht'n te controleern deur zin ploeh het tempo te loaten bepoalen. Klassementsridders die hoe berhip keun'n rien hoan ton ip de latste berhen trachten te demarreren.
 
9.889

bewerkingen