Askoy II: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 2:
 
==Geschiedenisse==
De boot (20 m lang, 5 m breed en 40 ton) is in 1960 gebouwd door de Antwerpsche scheepswervn Van de Voorde in opdracht van den architect Hugo Van Kuyck. In de jaren 70 kreeg Jacques Brel de zeilboot te pakken en in 1974 kwam het naar Antwerpn en werd smoorverliefd op de Askoy II. J'het hem ton ook gekocht vo z'n wereldreis. Een jaar voor dat hij stierf werd zijn boot verkocht. AchterEchter eeen paar keerskeer van eigenareigenaar te zijn veranderd is de boot serieus beschadigd in e zware storm en uitendelijk gestrand in Baylys Beach.
 
Twee Blankenbergsche zeilfanaaten en fans van Jacques Brel, de broers Staf en Piet Wittevrongel, het plan opgevat van zijn gestrand zeiljacht te bergen en te restoreern. Z'hèn daarvoor de VZW 'Save Askoy II' opgericht. De zwaar beschadigden boot lag vlak bij de Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeelandsche kust, gedeeltelijk in drijfzand.
 
De broers Jacques Brel leren kennen, omdat 'n in 1974 zeils besteld had voor zijn jacht in de zeilmakerij van de Wittevrongels in Blanknberge. J'het daar ook zeillessen gevolgd. Den 28ste juli 1974 is 'n vanuit Antwerpen vertrokknvertrokken ipop weireldreizewereldreize. Een jaar later, bij den terugtocht van 't Panamakanaal de 15ste augustus 1975, he Brel eeen postkaart verzonden naar de Wittevrongels waarop dat 'n geschreven het: "Alles is OK en we gaan goed vooruit".
 
Maddly Bamy, de laatste levensgezellinne van Brel die met hem meevoardemeevaarde, steunt 't project van de broers vo den Askoy II eeen tweede leven te geven. In september 2006 is ze naar Blanknberge gekomen en hè ze blommn vastegemaktvastegemaakt anaan de plakkoateplakkate van Jacques Brel ounderonder de viertorrevuurtoren Blankenberge viertorre.
 
Den 14stn december 2007 zijn Staf Wittevrongel en Tjerk Pillen van de VZW Askoy II noa Nieuw-ZêelandZeeland vertrokken voor het wrak van 'thet strangestrande weg t'te halen en voorlopig over te brengen naar Dargaville. Ze zijn daar bijgestaan door Noel Hilliam van 't ''Dargaville Maritime Museum''. De bedoeling was van de Askoy II naar België weer te brengen en te restoreern.
 
De 16ste mei 2008 is 'La Cathédrale', lik da Brel zijn boot noemde, were in Antwerpn geland achter 34 jaar. De 25ste mei is het met URS ('unie van Redding en sleepdiensten') naar Oostende stad Oostende gebracht.
 
DenDe 8stn8ste april 2010 is den Askoy overgebrochtovergebracht noanaar Rupelmonde woa datwaar 'nhet gerestoreerd wordt deurdoor "De Nieuwe Scheldewerven", ehet bedryfbedrijf dat doarindaarin gespecialiseerd is.
 
In de zomer van 2010 was er een tentoonstelling rond de Askoy II op de Piere blanknberge Piere van Blanknberge. Daar was een model van den Askoy II te zien, maar ook e stik stoal dat de VZW Save Askoy II hè kunnen krijgen van de restn van 't World Trade Center van New York. 't Is uniek in België en 't goa gebruukt worden bij de restoroasje van de Askoy II. De 11ste september is 't staal overgebracht naar Kruibeke en overhandigd deur Robert Faucher, Deputy Chief of Mission by d' Amerikansche Ambassade, ande BurgemêesterBurgemeester Denert. 't Goa later deurdoor Peter Janssens van de Nieuwe Scheldewerven Rupelmonde symbolisch angebrachtaangebracht worden anaan 'thet stuurwiel van dende Askoy II.
 
== Externe koppeliengn ==