Broabantgouwe: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
links
Regel 1:
[[Ofbeeldienge:Brabant primitif.jpg|thumb|<center>De Broabantgouwe]]
De '''Broabantgouwe''' of '''Pagus Bracbatensis''' was e [[Frankn|Frankische]] [[gouwe]], die begrensd wierd deur de Hene in ’t zuudn, de [[Schelde]] in ’t westn en ’t nôordn, en de Dyle in ’t nôordn en ’t ôostn.
 
In 843, by et't [[Verdrag van Verdun]], kwamt de gouwe oender keizer [[Lotharius I]] van [[Middn-Francië]], van 855 oender [[Lotharius II]] van [[Lotharingen]], en in de 10e êeuwe oender de [[Ottoons Huus|Ottoonsche]] keizers van et't [[Hillig Rôoms Ryk]].
 
De Broabantgouwe wierd ol vermeld in de 7e êeuwe en ook by de [[Karoliengers|Karolingische]] ryksverdêliengn, w.o. et't [[Verdrag van Meerssen]] in [[870]].
 
Loater giengn der stikkn van de gouwe noa de groafschappn [[Groafschap Vloandern|Vloandern]] en [[Groafschap Henegouwn|Henegouwn]], woadeure da de Broabantgouwe territorioal moar e klêen stik gemêen hèt met et loater in 1183 ipgericht [[Hertog van Brabant|hertogdom Broabant]].
 
Et't gebiedGebied van de Broabantgouwe zoender et't groafschap Brussel wierd ook et't 'groafschap Broabant' genoemd.
 
=== De vier stikkn van de Broabantgouwe: ===
 
==Et't groafschapGroafschap Brussel==
Et't groafschap[[Groafschap Brussel]] (of Ukkel), geleegn tusschn de Zenne en de Dyle, wierd roend et joar 1000 verênigd met et [[groafschap Leuven]]. Gerberga van Lotharingen, gravinne van Brussel en dochter van [[Karel van Neder-Lotharingen]], trouwde ton mè [[Lambert I van Leuven]], van et't [[Huus Reginar]] (of de Reiniers).
 
==Et't markgroafschapMarkgroafschap Ename==
Et't markgroafschapMarkgroafschap Ename, wierd in 974 gesticht deur keizer Otto II van Duutsland, deur Biest en Chièvres tegoare te smeltn roend den burcht van Ename (by Oudenoarde). ’t Was et't nôordelik stik geleegn tusschn de Schelde en dende Dender en ’t wierd loater ook et't groafschap Aalst genoemd.
 
In 978 was den oorloge vo [[Lotharingen]], tusschn keizer Otto II van Duutsland en Lotharius van Frankryk begost. [[Hendrik I de Veugeloare]] haad et in 925 definitief by zyn ryk gevoegd. Doadeure schooft de ryksgrenze ip in westelikke richtienge en van ton kwam et Duuts [[Hillig Rôoms Ryk]] en Frankryk tegenover makoar te stoan an de Schelde.
Regel 22:
Vo zyn westgrenze te beschermn, stichtte Otto II in 974 drie belangryke sterk bewoapnde versterkiengn an de rechterkant van de Schelde: de markgroafschappn Antwerpn, Ename en Valenciennes.
 
’t Mêest nôordelik markgroafschap kwam roend den burcht van [[Antwerpn]], ’t mêest zudelik roend den burcht van Valenciennes, en et't gebied tusschn Schelde, Dender en Hene haad ‘n verênigd roend den burcht van Ename. In 980 is Lotharius versleegn en zyn droom van zyn keunienkryk mè Lotharingen te vergrôotn, most ‘n ipgeevn.
 
De [[markgroaf]] van Antwerpn en Ename was Godfried van Verdun, die in 963 getrouwd was mè [[Mathilde van Saksn]], de moeder van groaf [[Arnulf II van Vloandern]], en dus zyn stiefvoader. Arnulf II haad in dien tyd mêer en mêer zelfstandigheid van Frankryk gekreegn. Zyn vôorgangers [[Boudewyn II van Vloandern|Boudewyn II]] en [[Arnulf I van Vloandern|Arnulf I]] haan ’t groafschap Vloandern zuudwoarts uutgebreid tusschn 879 en 965 en nu begost zyn zeune [[Boudewyn IV van Vloandern|Boudewyn IV]] te kykn vo gebiedn te verovern ten ôostn van de Schelde. In 1006 vielt ‘n Valenciennes binn, moa je kost et uutendelik nie hoaln teegn de Duutsers, die gesteund woarn deur Fransche en Normandische troepn.
In oktober 1011 krêegt ’n ton toch ’t markgroafschap Valenciennes en de streke van [[Zêeland]] in lêen. Da was 't begun van [[Ryksvloandern]], de gebiedn in lêen van et't Ryk.
In 1033 stak Boudewyn IV de Schelde over en veroverde ’t markgroafschap Ename.
 
==Et't gebiedGebied tusschn dende Dender en de Zenne==
Et't gebiedGebied tusschn dende Dender en de Zenne was tusschn 1044/1056 en 1085 e Paltsgroafschap van Lotharingen. Achter den dôod van paltsgroaf Herman II van Lotharingen in september 1085, wierd et in lêen gegeevn an groaf Hendrik III van Leuven, oender de vorm van e landgroafschap. Je was ook beschermhêre van de gêestelikke instelliengn, lik o.a. d’abdye van Affligem.
 
==Et't zudelikZudelik stik==
Et't zudelikZudelik stik van de gouwe kwam roend 1024 oender et't [[groafschap Henegouwn]].
Reginar V (of Reinier) van Bergn was roend 1015 getrouwd mè Mathilde van Ename. Zyn schônvoader Herman van Verdun en Ename, zeune van markgroaf Godfried van Verdun en [[Mathilde van Saksn]], was van roend 1005 ook groaf van Broabant. Je dêed ofstand in 1024 in 't vôordêel van zyn schônzeune en je kwam monnik.