Friesland: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
RedBot (discuusjeblad | bydroagn)
k r2.7.2) (Robot Anders: de:Provinz Friesland
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
[[Ofbeeldienge:Friesland-Position.png|miniatuur|<center>Liggienge van Friesland]]
'''Friesland''' (officieel: ''Fryslân'') is e provincieprovinsje in ‘t't nôordnnoôrdn van [[Holland]] met e goeie 646.000 inweuners. D’D'n hoofdstad is [[Leeuwarden]] (Fries: ''Ljouwert''). D’officiëleD'officiële toaln zyn [[Nederlands]] en [[Fries]].
== Woapn ==
 
[[Ofbeeldienge:Friesland wapen.svg|left|100px]]
<br clear="left" />
== Geografie ==
In ‘t't ôostnoôstn wordt Friesland begrensd deur de provinsjes Groningen en [[Drenthe]], in ‘t't zuudn deur de provinciesprovinsjes [[Overyssel]] en [[Flevoland]], in ‘t't zuudwestn deur ‘t't Ysselmeer, en in ‘t't westn en ‘tt nôordnnoôrdn deur de WaddnzêeWaddnzeê (buutn de Waddneilandn deur de [[NôordzêeNoôrdzeê]]). Friesland is verboundn met de provincieprovinsje Nôord[[Noord-Holland]] deur den [[Ofsluutdyk]].
 
De Waddneilandn Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog moakn dêeldeêl uut van de provincieprovinsje. Ze zyn met een overzetbôotoverzetboôt te bereikn vanof ‘t't vasteland.
 
Qua totoale ippervlakte, dus inclusief woaterippervlakte, is Friesland de grotste provincieprovinsje en achter Drenthe de minst bevolkte provincieprovinsje van Holland (192 inweuners per km²).
 
Friesland telt 31 gemêentesgemeêntes.
 
== Noame ==
=== Fryslân ===
Den 1stn januoari [[1997]] is d’officiëled'officiële noame van de provincieprovinsje veranderd van 'Friesland' noa 'Fryslân'. In de reste van Holland wordt wel assan de Nederlandstoalige noame Friesland gebruukt.
 
=== Heitelân ===
''It Heitelân'' (''’t voaderland'') is vo Friezn e veel gebruukte term vo de provincieprovinsje Friesland an te duudn. Nationalistisch ingestelde Friezn gebruukn vele da woord.
 
== Geschiedenisse ==
De geschiedenisse van Friesland is de geschiedenisse van ‘t't kustgebied van Holland lik da ’t't nu is, vanof ‘t't [[Zwin]] an de Belgische grenze tout an de riviere de [[Wezer]] in [[Duutsland]].
 
== Toale ==
[[AfbeeldingOfbeeldienge:Taalsituatie Noord-Nederland.png|miniatuur|<center>De toalsituoatietoalsituoasje in ’t't nôordnnoôrdn van Holland]]
De toaln die ‘t't mêestmeêst geklapt wordn in de provincieprovinsje zyn ‘t't Nederlands en ‘t't Fries (''Frysk'' of ''Westerlauwers Fries''). ‘t't Fries bezit de stoatus van minderheidstoale en is tegoare me Nederlands erkend als officiële landstoale.
 
Buutn ‘t't Standoardfries zyn d’rd'r ook e dêeldeêl dialectn. In vele Friesche steedn wordt Stadsfries geklapt, e Nederlands dialect me sterke Friesche invloedn. In 't zuudôostenzuudoôstn, in de gemêentngemeêntn [[Weststellingwerf]] en [[Ooststellingwerf]], klappn ze [[Stellingwerfs]], e [[Nedersaksisch]] dialect.
 
== Friesche elf steedn ==
 
De '''Friesche elf steedn''' zyn elf plekkn in de provincieprovinsje Friesland, die stadsrechtn gekreegn hen en woa dat de schatsmarathon Elfsteedntocht nor is vernoemd. D’elfD'elf steedn zyn allemolle beschermd stadsgezicht.
 
== Grotste plekkn ==
De tien grotste plekkn in de provincieprovinsje noa ‘t't antal inweuners (1 januoari 2007) zyn:
* Leeuwarden (Fries: ''Ljouwert'')
* Drachten
* Sneek (''Snits'')
* Heerenveen (''It Hearrenfean'')
* Joure (''De Jouwer'')
* Harlingen (''Harns'')
* Franeker (''Frjentsjer'')
* Dokkum
* Wolvega (''Wolvegea'')
* Lemmer (''De Lemmer'')
 
== Externe koppelienge ==