Petrus Plancius: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Forstbirdo (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Forstbirdo (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 9:
De mêest bekende koarte van Plancius is de weireldkoarte uutgegeevn vonof [[1590]] en die in ’t [[latyn]] êete : ''Orbis Terrarum Typus De Integro Multis In Locis Emendatus''. Die koarte wierd ipgenoomn in [[Bybel|bybls]] en in den atlas: ''Nova et exacta Terrarum Tabula geographica et hydrographica'' uut 1592. Van die koarte zyndr verschillnde uutvoeriengn bekend (zied ieroundre). D'êeste uutgaave was e kopie van e bestoande koarte.
 
Vanof [[1592]] verschêen'n de êeste oorsprounklijke product'n. De deze wierden uutgegeven bij Cornelis Claesz. 'Y werkte ook mêe aan publikoasjes van Jacob Florisz. van Langren, Jodocus Hondius en Pieter van den Keere. Omdat 'y gin atlas uutgaf, is zyn werk mindre bekend dan da' van andre tydgenôot'n. Plancius 'ad grôo gezag ip 't gebied van kompasafwykieng'n en 'y brocht de zuudlikke sterr'n'eemle in koarte. In [[1602]] wierd 'y benoemd vô kartograaf van de Verêenigde OostindiescheÔostindiesche Kompajie. 'Y stound doar ook in vo 't oundrewys van schippers en steurliên.
 
[[Ofbeeldienge:GSVA Petrus Plancius logo.jpg|thumb|Logo Gereformeerde Studenteverêenigienge]]
Plancius was ryke en betrokken by 't ountstoan van handelskompajies lik de Verêenigde OostindiescheÔostindiesche Kompajie ( VOC ), de West-Indiesche Kompajie ( WIC ) en de Nôordsche Kompajie. 'Y was initiatiefneemre van ekspediesjes die de Nôordôost en Nôordwest-passoage oundrezochtn'. Henry Hudson was uutgezet mê anwyziengn die Plancius gegeev'n 'ad.
 
Al zyn zeuns wierdn predikantn' en ze dein' 'undere stuudjes ip kostn van stad Amsterdam.