Rockoxuus: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
[[Ofbeeldienge:Breughel_proverbs.jpg|thumb|''VlaamseVlamse spreekwôordn'' van [[Pieter Brueghel de Jonge]]Joengn]]
Het '''Rockoxuus''' is e vroeg zeventiend'-eeuws historisch pand in de Keizerstroate in [[Antwerpn]]. Nicolaas Rockox (1560 - 1640), [[burgemêester]], humanist, mecenas en kunstverzameloare kocht het pand in [[1603]], os 't ''De Gouden Rinck'' heette, tegoare me 't huus der nevenst. Rockox liet de twi pandn toet een patriciërsuus verbouwn. Achter dat de latstn erfgenaam van Rockox dôod was, wierd de Vlamse renaissancegevel van zyn weunienge an 't begun van d'achttienste eeuwe vervangn dur een classicistische gevele. Een volgende grôote restauroatie gebeurde in 't twidde decennium van de twientigste eeuwe. Uut die periode datert een twidde galery in de binnenhof van 't huus.
 
De KBC -bank kocht het pand in [[1970]] en oender auspiciën van de bank wier gelyktydig de vzw Museum Nicolaas Rockox ipgericht, belast met de restauroatjierestauroatie en't de surveillance van 't pand. Tusschen 1972 en 1977 wierd het gebouw ommegevormd toet en museum en polyvalente ruumten. 't uusUus getuugt van de zeventiend' eeuwse culturileleculturele rykdom en uitstroaliengeuutstroalienge van Antwerpn.
't RockoxhuisRockoxhuus étet byzoender meubilair (woroender kunstkabinettn, kistn en schôone gesculptirde kassn), kiramiek, bildhouwwerkn, wandtapttnwandtapytn en e grôote verzamelieng schilderieenschilderien van oender andere [[Rubens]], Antoon van Dyck, Jacob Jordaens, Joachim Patinir, David Teniers de Joengn, Joos de Momper, Frans Snyders, Jan Brueghel de Oegden en Pieter Breugel de Joengn.
 
==De binnenhof==