Rockoxuus: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
[[Ofbeeldienge:Breughel_proverbs.jpg|thumb|''Vlamse spreekwôordn'' van Pieter Brueghel de Joengn]]
Het '''RockoxuusRockoxhuus''' is e vroeg zeventiend'-eeuws historisch pand in de Keizerstroate in [[Antwerpn]]. Nicolaas Rockox (1560 - 1640), [[burgemêester]], humanist, mecenas en kunstverzameloare kocht het pand in [[1603]], os 't ''De Gouden Rinck'' heette, tegoare me 't huus der nevenst. Rockox liet de twi pandn toet een patriciërsuus verbouwn. Achter dat de latstn erfgenaam van Rockox dôod was, wierd de Vlamse renaissancegevel van zyn weunienge an 't begun van d'achttienste eeuwe vervangn dur een classicistische gevele. Een volgende grôote restauroatie gebeurde in 't twidde decennium van de twientigste eeuwe. Uut die periode datert een twidde galery in de binnenhof van 't huus.
 
De KBC-bank kocht het pand in [[1970]] en oender auspiciën van de bank wier gelyktydig de vzw Museum Nicolaas Rockox ipgericht, belast met de restauroatie en de surveillance van 't pand. Tusschen 1972 en 1977 wierd het gebouw ommegevormd toet en museum en polyvalente ruumten. 't Uus getuugt van de zeventiend' eeuwse culturele rykdom en uutstroalienge van Antwerpn.
Regel 7:
 
==De binnenhof==
De binnenthofbinnenhof is een evoacatjieevocoatie van de vroeg zeventiend-eeuwse stadstuun die Rockox nor olle waarschynlikhiedwaarschynlikheid aataad. Je bestelde plantn, heesters en boomptjies in Aix-en-Provence, by de botanicus en humanist Nicolas Claude Fabri de Peiresc (1580-1637). De zendienge is gedocumenteerd via begeleidnde briêfwisselienge die bewoard bleef. Een poar van die plantn gelik olyfbomn[[olyve|olyfboomn]], oleanders, styraxn, een fluweelbôom en veel andere zyn nu wêer in dien hof te ziénzien. Bist' de lente zyn d'erder tulpn te ziénzien en in de zoamer versiern lelies den hof.
 
DeDen hof evoluerde toet e platse wo wetnschapweetnschap, kunst en filosofie mekoar voendn. Rockox atad een ôop 'tuintraktaten' en filosofische werkn van Justus Lipsius, da'tje persôonlik kende. Oak Abraham Ortelius, Christoffel Plantijn en Jan Moretus b'oorden toet zyn kennissekrieng. Peter Paul Rubens noemde ge'em zyn ''vriendt ende patroon’’.
 
De vier deurn van den hof zyn beschilderd dur leerliengn van d'Artesis Hogeschoole in Antwerpn, trompe-l'oeils die van in den tyd van de zeventiende-eeuwse stadshoven, vorol voe de'illusije ip te roepn van een grôotn hof en 't perspectief te versterkn.